Een Avondje NAC in Mokum

AMSTERDAM – Café Het Bruine Paard bevindt zich aan de rand van de Jordaan, aan de Prinsengracht. Vier mannen drinken hier vrijdagavond, vlak voor zeven uur, een biertje aan de bar. ,,Ja, straks schijnen hier iets van dertig NAC-supporters te komen. Van welke krant ben je? Eindhovens Dagblad ofzo?”, wordt in het plat Amsterdams gevraagd.

Dit is de vierde editie van het Avondje NAC in Amsterdam en de eerste keer in dit echte Amsterdamse etablissement. Michiel Reijnen komt hier vaker en organiseert het, samen met Rembrant Aarts en Stan Rombouts. Het voordeel ten opzichte van de eerdere edities: Het Bruine Paard is uitstekend te belopen vanaf het CS.

Via Facebook gaven zo’n 25 man aan te zullen komen, maar om 19:12 -het aanvangstijdstip van het evenement, verwijzing naar het oprichtingsjaar van NAC- stroomt het aardig vol. ,,Zijn er eigenlijk ook Graafschapsupporters?”, vraagt Reijnen vanaf een stoeltje. Achterin de kroeg klinkt een kreet. ,,Ah, dat vind ik tof. Welkom!”

Bij de aftrap is het afgeladen vol, met ruwweg zeventig NAC-supporters. ,,Wij zijn hier met vijftien man, waarvan veertien Bredanaars die hier en in de wijde omtrek studeren”, wijst Ruben Bauwens op een groepje tieners en jongtwintigers. Hijzelf is die uitzondering. Amsterdammer (,,Of nou ja, Weesp.”), rasechte Ajacied. ,,Twee jaar geleden woonde ik met twee NAC’ers in een studentenhuis. We keken vaak samen NAC, mijn sympathie voor die club groeide. Ik kwam in hun vriendengroep met NAC’ers terecht. Ajax is mijn club, maar ik ben oprecht fan van NAC geworden; eigenlijk is het de mooiste club van het land.” Een écht Avondje NAC heeft hij nog altijd niet bezocht. ,,Soms is er een seizoenkaart over, maar dat zijn meestal de vrijdagen en da’s voor mij ook lastig. Dit is daarom eigenlijk mijn eerste Avondje”, grijnst hij.

In de kroeg ontstaat al gauw een gemêleerd gezelschap, waarin NAC in den vreemde de gemene deler en derhalve een dankbaar gespreksonderwerp is. Als op De Vijverberg een minuut stilte in acht genomen wordt in nagedachtenis van Jurrie Koolhof, houdt het tot dan zeer luidruchtige café haar adem in en is het muisstil. De barman werkt gedurende deze minuut wel door; er dreigt een structureel glazentekort. Na de minuut barst het gejoel los en vliegen de ziggezagges, clublied en vele andere liederen je om de oren.

Dat zakt in, na de 2-0. Het afgrijzen over de wanvertoning van NAC is niet alleen in Doetinchem en Breda voelbaar; ook hier is het chagrijn alom aanwezig. ,,Het is geen Ajax, dat wéét ik”, besluit Bauwens dan ook achteraf. ,,Maar ik baal wel. Het is gewoon echt heel erg slecht.”

Op 17 februari speelt Ajax om 12:15 uur tegen NAC. Er wordt overwogen een NAC-ontbijtje te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »