‘Dit geeft ze een heldenstatus’

‘Dit geeft ze een heldenstatus’

BREDA – ,,De plek, onder de B-Side, vind ik fantastisch. Beschermd door de fanatieke NAC-supporters, dus daar zijn ze veilig”, aldus Astrid, het zusje van Andro Knel. En Frédéric Eliette, het broertje van Dominique Diroux: ,,Bij NAC is hij gestorven, daar waart z’n geest nog rond. Dat blijft zijn plekje.”

Aanstaande vrijdag onthult stichting ‘Samen voor NAC’ drie portretten van de te vroeg overleden NAC-spelers Andro Knel, Dominique Diroux en Ferry van Vliet. De graffitis zijn gemaakt door kunstenaar Robin Nas. ,,Wat ik zo mooi vind is dat er geen geboorte- of sterfdatum bij staat. Dat houdt ze levend en geeft ze een heldenstatus”, vindt Astrid. Andro Knel kwam in 1989 om het leven bij de SLM-ramp in Suriname.

Dominique Diroux overleed in 1998 aan een hartstilstand tijdens een wedstrijd van NAC-2. ,,Ik denk dat hij anders nog gevoetbald had, in Frankrijk of Duitsland. Hij zou met een blondine getrouwd zijn en drie kinderen gehad hebben. En hij zou gaan beginnen met een voetbalschool in Zeeland”, fantaseert Frédéric (34). Iedere zaterdag kwam NAC-speler Dominique bij Souburg kijken, waar Frédéric voetbalde. “Hij vond dat ik er te weinig voor deed. Ik ging uit en zat achter de meisjes aan. Hij was de wijze, oudere broer die sommige meisjes afraadde. Ik luisterde niet, maar hij had altijd gelijk.”

‘Domo’s’ beste vriend Yasser Idoe was ontroerd toen hij de sneak previews van de graffiti onder ogen zag. ,,We hebben het nog vaak over ‘m. Inmiddels is Yasser één van mijn beste vrienden, hij is er vrijdag ook bij.”

Het ontroert Astrid (45) dat de NAC-supporters haar broer nog niet vergeten zijn. ,,Het is al 27 jaar geleden… Echt kippenvel.” Astrid voelde vooral chaos toen bleek dat Andro de vliegramp niet overleefd had. ,,Ik was toen 17, mijn docente Frans riep me bij zich. Ze vond dat ik mee moest naar Breda. Daar was het zó overweldigend en hartverwarmend. Dat was een enorme steun voor me”, herinnert ze zich de bloemenzee, de kaarsjes en de vele steunbetuigingen aan de Beatrixstraat.

Nu nog komt ze Andro regelmatig tegen. ,,Ik had onlangs een sollicitatiegesprek in Rotterdam. In het docentenlokaal stond een vitrine, met een voetbalplakboek. Met de beeltenis van Andro; de man was Spartaan. Dat is toch prachtig?”

Extra bijzonder is het dat Andro’s moeder vrijdag aanwezig is. ,,Ze vindt het nog steeds moeilijk en sloeg altijd alles af. Leandro, de 12-jarige zoon van m’n zus, was heel stellig naar haar toe. Hij vond dat ze moest gaan: het was toch haar zoon? Die simpele logica overtuigde haar, nu kijkt ze er juist naar uit.”

Ferry van Vliet kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeluk. Ook zijn familie laat weten ‘enorm trots’ te zijn dat Ferry nog zo leeft in Breda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »