‘De beste liedjes ontstaan spontaan’

Deze zomer verruilde verdediger en cultheld Kenny van der Weg NAC voor het Schotse Ross County, waar ook ex-NAC’er Alex Schalk speelt. Zijn cultstatus dankt Van der Weg deels aan een hilarische stadionsong: ‘Waarom gaat die jongen niet opzij? Hij Kenny van der Weg!’, op de melodie van Give it Up van KC & The Sunshine Band. „Hooguit voor een deel hoor. Hij heeft die status vooral aan zichzelf te danken, natuurlijk”, zegt geestelijk vader van het toch inventieve liedje Maurice Janssen (34). Janssen is binnen het NAC’se beter bekend onder het pseudoniem ‘Boelie’ en is tevens redactielid van fanzine De Rat. Hoe kwam hij erop? „Ik bezocht veel wedstrijden van Jong NAC en vond de naam Kenny van der Weg direct al grappig. ‘Wij gaan niet opzij’ is al jarenlang het motto van NAC en dat paste er goed bij. Ik riep deze tekst voor het eerst tijdens een oefenwedstrijd van NAC tegen Cercle Brugge, in 2012.” Omstanders aldaar pikten het op, de NAC-spelers lachten erom. Het liedje bereikte al snel het stadion en daar werd het massaal gezongen.

Hoofdsponsor CM lanceerde onlangs via Facebook een verkiezing: verzin een nieuwe NAC-supporterssong. Janssen reageert er genuanceerd op. „Volgens mij ontstaan de beste voetballiedjes spontaan, met wat biertjes op”, meent hij. „Maar als zo’n wedstrijd een goede inzending oplevert, zal het vast ook gewoon gezongen worden. Het is dus zeker niet kansloos, maar ik vind eigenlijk dat je als sponsor geen onderdeel moet willen zijn van de NAC-sfeer. Bij clubs als AZ zie je waar dat toe leidt. Daar lagen jarenlang gesponsorde klappers, wat ik vreselijk vond. Bij NAC zorgen de supporters zelf voor de sfeer.”

Janssen is een groot voorstander van creatieve, ludieke spreekkoren. Het liefste pro-NAC, soms anti-tegenstander. Dan geldt de regel: geen gescheld en ziektes, wel spottend en vilein. „De keeper van Cambuur haalt z’n eten uit de muur: een knipoog naar z’n overgewicht. Keurige rijm, dat verzint iemand spontaan. Meestal slaat het nergens op, soms is het hilarisch.”

Wanneer het stadion massaal ‘zijn’ Kenny-liedje scandeerde, kreeg Janssen regelmatig kippenvel. Maar: „Het is prima dat hij weg is; Kenny is natuurlijk niet zo heel goed. We hebben inmiddels wel het plan opgevat om Kenny en Alex Schalk eens te gaan bezoeken in Schotland.” Hij mikt op 15 april, als Ross County voor de competitie thuis speelt tegen topclub Celtic. Dan ziet hij zijn cultheld weer in actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »