Bart Verbruggen: ‘Ik twijfel er niet aan dat ik prof word’

Bart Verbruggen: ‘Ik twijfel er niet aan dat ik prof word’

BREDA – ,,Hoewel ik best tevreden mag zijn, ben ik nooit tevreden.’’ Bart Verbruggen (18 augustus 2002) is keeper van NAC onder 15. Over z’n kwaliteiten, ambities, vooruitzichten en school.  ,,Ik twijfel er niet aan dat ik prof word: dat gaat lukken.”

Keeperstrainer Gábor Babos prijst de mentaliteit van Verbruggen. ,,Ik werk nu drie jaar met ‘m samen en hij verzaakt nooit. Om prof te worden, moet alles kloppen en moet je geluk hebben. Nu komt hij op een leeftijd dat het lastig kan worden. Bij Bart ben ik daar niet bang voor, hij is erg volwassen.”

Dat ziet ook Rob Goossens, topsportbegeleider bij Graaf Engelbrecht. Hij ziet de scholier vooral buiten het voetbalveld, net als 54 andere jeugdspelers van NAC. ,,Begin dit jaar ging het wat moeizaam. Daar schrok hij van, rechtte z’n rug, is harder gaan werken op school en nu heeft hij geen enkele onvoldoende. Dat lukt niet iedereen.” Het Graaf Engelbrecht en NAC werken intensief samen. De jeugdspelers missen hierdoor niets en hebben een normale middelbareschooltijd. ,,We willen niet dat de spelers op een voetstuk geplaatst worden, maar ook niet dat ze een uitzondering zijn. Ze zitten daarom gemengd met de andere scholieren.”

Verbruggen was 5 toen hij bij WDS kwam en wilde direct keeper worden. ,,Als je een fout maakt, is het gelijk een doelpunt. Je bent als keeper de schlemiel of de held, dat vind ik het leuke.” Winnen is een must, maar het moet wel een beetje moeite kosten. ,,Ik wil me kunnen onderscheiden. Wedstrijden waar ik niks te doen heb zijn niet mijn favoriet.” NAC traint vijfmaal per week bij Boeimeer, daarnaast doet hij aan krachttraining. ,,Ik neem school heel serieus, want stel dat ik geblesseerd raak? M’n favoriete vak is biologie; als ik geen keeper word wil ik keeperstrainer worden. Daarin leer ik ook veel van Gábor.”

Naast school en NAC doet Verbruggen niet veel. ,,Thuis maak ik huiswerk en ik ga op tijd naar bed. Ik heb dat nodig.” In het weekend spreekt hij wel af met vrienden, dan gaan ze voetballen of ze spelen FIFA. Z’n grote voorbeeld is de Duitser Manuel Neuer. Het einddoel ligt ook een paar gradaties hoger dan NAC, hoewel hij van jongs af aan al NAC-fan is: ,,Barcelona, Real Madrid, Bayern München natuurlijk.” Z’n concurrent bij NAC is Tein Troost, die onlangs werd opgeroepen voor een stage bij Oranje. ,,We zijn gelijkwaardig. Nu keepen we om de twee wedstrijden, maar straks keept de beste. Dat ligt aan mezelf, ik ga die strijd met vertrouwen aan.”

Z’n grote kracht zit ‘m in z’n rust, wil vooral ballen tegenhouden. ,,Het meevoetballen moet nog beter. Mijn verdediging moet me volledig vertrouwen, dat is het belangrijkste. Ik praat en coach, hou m’n mond niet. Ik word elke dag beter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »