AC/DC-dansje als teken van vreugde

AC/DC-dansje als teken van vreugde

Het is een wonderlijk tafereel, dat zich soms na wedstrijden van NAC afspeelt in café Beatrix. Tafels worden tegen elkaar aan geschoven, het intro van ‘Thunderstruck’ van rockband AC/DC klinkt uit de boxen. Alle aanwezigen draaien zich naar de tafels als Arjen de Bont (49) ten tonele verschijnt. Hij ontbloot zijn torso en imiteert vol overgave het karakteristieke dansje van gitarist Angus Young van de band. ,,Het nummer kwam eens voorbij tijdens een skivakantie in Oostenrijk. Spontaan sprong ik op de tafels, tot groot plezier van de rest van het café.” Niet veel later passeert het nummer ook in café Beatrix de revue. ,,Bij mijn weten is het niet aangevraagd, maar ik twijfelde geen moment en besteeg de tafel naast me.” De Angus Young-imitatie wordt een blijvertje, maar: ,,Alleen als NAC wint en ook dan niet altijd. Het dansje is een uiting van vreugde, het is geen toneelstuk.”

De Bont komt van origine uit Made, maar verhuist in 1985 naar Middelharnis. Op Goeree-Overflakkee begint hij een eigen sportzaak. ,,Ik wilde op eigen benen staan. Van een kennis hoorde ik dat er op het gehele eiland geen sportzaak zat. Ik heb die kans gegrepen.” Hij zou inmiddels dolgraag terugkeren naar z’n geliefde Brabant. ,,Middelharnis is erg gereformeerd, ik hou van feesten, van voetjes van de vloer. Het grootste voordeel is dat we geen koopzondag hebben.”

De Bont bezoekt NAC al op jonge leeftijd, maar wordt pas fanatiek vanaf 1993. ,,Ik baal dubbel van die degradatie; wij hebben op vrijdag koopavond en dat gaat toch voor.” Hij noemt NAC een ‘hardnekkige verslaving’ en heeft grote moeite met de huidige staat van de club. ,,Vooral vervelend voor m’n vrouw, ik kan er echt onuitstaanbaar door worden.” Internetsites als B-Side Rats helpen dat chagrijn van zich af te zetten. ,,Ik zit in Middelharnis, ver weg van Breda. Het is prettig om met gelijkgestemden je ergernissen of je juist je vreugd te uiten. Dat geeft me dan echt wat lucht.”

De Bont wijst op z’n shirt, waar de logo’s van AC/DC en NAC op prijken en een kleine afbeelding van z’n eigen gezicht. ,,Hilarisch toch? In de Beatrix kwam ‘Bestel mar’ van Rowwen Heze voorbij. Er werd wild gedanst, iemand houdt zich vast aan mijn shirt en die scheurt. Ik baalde enorm, sprak die jongen ook aan op z’n lompe gedrag. De thuiswedstrijd erop hadden ze dit shirt voor me in elkaar geknutseld, met een welgemeend excuus. Alleen al daarom heeft het shirt voor mij waarde.”

De Bont promoot NAC fanatiek ook op Goeree-Overflakkee.  ,,Ik heb in die jaren 32 klanten meegenomen naar NAC. Een groot deel ervan heeft nu een seizoenkaart.” Bijkomend voordeel is dat De Bont nu altijd vervoer heeft als NAC speelt. ,,Mijn vrouw Els ging vijf jaar mee, maar inmiddels niet meer. Zij sterkt me in m’n NAC-beleving, want ze laat me in m’n gekte gaan en remt me daarbij niet teveel af.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »