Houtse Meer gaat door, met 80% minder omzet

DEN HOUT – Natuurlijk, ook paviljoen Het Houtse Meer voelt de sluiting van de horeca goed, met zo’n 80% minder inkomsten ten opzichte van ‘normaal’. Maar helemaal dichtgaan is nooit een optie geweest: met een bezorg- en afhaalservice worden de mensen nog altijd bereikt. ,,Want anders weet je zeker dat je niks hebt”, legt eigenaar Martin van der Zee uit. Er wordt creatief omgesprongen en naar de mogelijkheden gekeken. Als het paviljoen straks weer open mag, is het er alvast anderhalvemeterproof. De concrete plannen hiervoor zijn gemaakt.

Wachten tot minister-president Mark Rutte de nabije toekomst schetst zit er bij Van der Zee niet in. ,,Je moet als ondernemer pro-actief zijn. Met de veranderingen omgaan en meegaan”, legt hij uit. Hoe Het Houtse Meer fungeert als straks de horeca weer open zou mogen, met de anderhalve meter afstand in het achterhoofd? Reserveren wordt een must. Idealiter kiezen gasten alvast hun menu’s uit en perfectie zou zijn als er dan direct ook al online betaald wordt. ,,Natuurlijk kun je nog gewoon pinnen, maar we willen dat soort contactmomenten wel minimaal houden. Cash kunnen we momenteel echt niet accepteren.”

De ingang blijft de ingang, maar de uitgang verplaatst zich naar het terras. Looplijnen maken dat straks duidelijk, net als de gang van en naar het toilet. Tussen de tafels komt een extra tafel te staan, waar het eten en drinken op wordt geserveerd. ,,Het zijn scenario’s, maar één ding was voor ons wel van belang: we willen fullservice blijven bieden. Dus met bediening, met contact -zij het op een afstandje.”

Een geluk is natuurlijk dat Het Houtse Meer veel ruimte heeft. Sterker, qua restaurantcapaciteit gaat men er niet onder lijden. ,,Omdat we onze zalen niet meer kunnen gebruiken voor trouwerijen, vergaderingen of andere dingen. We kunnen daar daarom nu tafeltjes neerzetten.” Hier organiseren ze normaal zo’n honderd bruiloften per jaar, ook iets dat tot zeker 1 juni niet kan. ,,Die inkomsten vallen grotendeels weg. We blijven goede hoop hebben dat het in juni weer kan; we hebben hier onlangs een nieuwe tent gebouwd die wat groter is. Daar kun je beter afstand bewaren.”

Spontane inloop zit er straks dus voorlopig niet in. Zowel in keuken als in het restaurant zelf is die anderhalve meter immers heilig. ,,Die hele crisis is natuurlijk ellende, maar het heeft ook haar uitdagingen en die zijn ergens ook weer leuk. Onze werknemers werken ook gewoon nog. De productiviteit is wat lager en ze doen nu allerhanden klusjes. Normaal gesproken zou ik deze zomer nieuwe stoelen kopen, nu gaan we ze zelf schuren en lakken. Het terrein is groot, er is altijd wel wat te doen.”

Op de spontane koffiedrinker in de middag is lastiger beleid te maken. ,,Dat is organisch, dat moet de toekomst echt uitwijzen. Als het mooi weer is, is het hier normaliter behoorlijk druk. We zijn inmiddels gestopt met de ijscocar, omdat dat teveel als ‘lokkertje’ gezien kan worden. Dat is nu toch niet de bedoeling.”

De hoop nu is dat er op 1 juni inderdaad echt geopend kan worden. ,,Wat die reserveringen en betalingen vooraf betreft: dat is misschien wel een omslagpunt in de horeca. We willen van te voren dingen kunnen regelen, kunnen organiseren en daarin niet meer voor verrassingen komen te staan. Dat is misschien wel het meest nieuwe in deze situatie.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven