Hoe langzamer, hoe beter in Made

MADE – ,,Hoe langzamer en hoe slomer het klinkt, hoe beter ik het vind”, zegt de 22-jarige Loes uit Made. Voor haar en haar zusje is Ut Mays Kapellenfestival vaste prik tijdens de carnavalsmaandag. Hun vriendinnen wagen zich er vooralsnog niet aan.

,,Dat slome hoort denk ik bij de maandag. Het is nu twee uur ’s middags, het is wel prima om even wat rustigere muziek te horen en niet gelijk uptempo te gaan”, grijnst ze. ,,We zijn ermee groot gebracht. Mijn moeder zat in een blaaskapel. Je ziet hier veel kleine kinderen rondlopen, zo’n kind was ik dus ook”, vervolgt ze. Zonder die opvoeding kom je hier waarschijnlijk niet gauw, wil ze er maar mee zeggen. Toch lopen er wel degelijk ruim voldoende leeftijdsgenoten van haar rond ,,Klopt, maar ons vrienden vinden dit niet aantrekkelijk om heen te gaan. Jammer, want het is hartstikke gezellig.”

Ze vervolgt. ,,Sterker, dit is echt puur carnaval voor mij. Hier komt jong en oud samen, dat maakt het zo leuk. Mijn moeder en verdere familie zijn er ook. Ik kijk vooral naar het plezier dat die kapellen hebben op het podium. Vanavond sluiten onze vrienden weer aan en gaan we over op het andere feest.”

Op Ut Mays Kapellenfestival maakten achttien blaaskapellen hun opwachting. Uit Made en uit het buitenland -wat Mays is voor: buiten Made. Uit Hooge Zwaluwe, IJsselstein, Gouda, Bavel, Etten-Leur, Prinsenbeek, Oosterhout, Tilburg. Op feitelijk vijf podia gaven zij sets van twintig minuten. Drie zalen in De Korenbeurs -waarbij één zaal twee podia heeft- en een in Café De Tijd, er recht tegenover.

Volgens José uit Made is er wel wat verschil tussen de zalen wat betreft doelgroep. ,,In het Grand Café komen de jongeren. Daar is meer discoverlichting en wordt wat modernere carnavalsmuziek gespeeld; daar zul je mij niet gauw zien”, legt ze uit. Volgens haar eigen zeggen komt ze hier al 25 jaar. ,,In de kleine zaal is het oeuvre iets traditiegetrouwer. Daar zie je dan ook veel leeftijdsgenoten van mij. Wij dweilen niet, maar blijven eigenlijk altijd in dezelfde zaal staan.” Met een groepje, want: ,,Alleen of met z’n tweeën zou ik denk ik niet gaan. Het gaat toch echt om het ouwehoeren en het bier. En jazeker, de muziek is zonder meer belangrijk”, bezweert ze. ,,Dat het live is geeft een extra dimensie, dat maakt het voor mij in ieder geval echt leuker dan gewoon cafémuziek.”

Voor vrienden Kees Hangevoets en Han Vervaat draait het louter om de gezelligheid, de muziek is volgens hen niet interessant. ,,Iedereen komt hier samen, hier zie je elkaar ieder jaar. Vandaag zijn we met z’n tweeën, voorgaande jaren waren we wat meer. Om vier uur stop ik ermee en ga ik gewoon naar huis. Dan zit mijn vrouw al klaar met friet”, grijnst Hangevoets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven