Hockeyverenigingen trekken samen op voor respect

BREDA – Dit hele weekend stonden in het teken van Sportiviteit en Respect bij de vijf Bredase hockeyverenigingen. BHV Push, Zwart-Wit, HC Prinsenbeek, MHC Teteringen en BHBC Breda besteedden er gezamenlijk volle aandacht aan. Het initiatief S&R bestaat al enkele jaren, maar verdient continue en regelmatige aandacht. ,,Wat wij doen is niet landelijk, het komt echt vanuit Breda. Vanuit ons vijf. Maar in Rotterdam en Den Haag zijn ze nu ook iets aan het opbouwen, naar ons voorbeeld”, legt Michiel van Kampen uit. Onder meer hij trekt de kar.

Vlak voor de kantine van BHBC Breda staat een tafel. Er wordt blauwe taart uitgedeeld. Kinderen kunnen bovendien een plakplaatje op hun lichaam zetten. Er zijn vijf verschillende: een aapje draagt op ieder plaatje een shirt van één van de vijf verenigingen. Bovendien liggen er blauwe kaarten. Spelers van BHBC Breda kunnen middels deze kaart hun complimenten overdragen aan hun tegenstander. Achter de tafel hangt een banner, die er het hele jaar door hangt. Daarin roepen de vijf verenigingen op tot positiviteit en plezier.

Die bewustwording zal altijd nodig blijven, denkt Van Kampen. Er wordt nog steeds teveel op de scheidsrechter gemopperd, of geruzied met de tegenstander op het hockeyveld. En dan het publiek, veelal ouders: het mag allemaal best wat beschaafder. ,,Het gaat om een veilig sportklimaat. De kinderen moeten onbekommerd kunnen spelen, het is goed om daar aandacht aan te geven.”

Boris van Beeck (10) en Harm van Woudenberg (11) spelen bij Breda en zijn zich niet enorm bewust van de actie die gaande is. ,,Maar we maken genoeg mee. Ik vind zelf dat je best de discussie mag aangaan met de scheidsrechter, maar dat gescheld hoeft van mij ook niet. Als een tegenstander gaat schelden, loop ik weg. Dat heeft geen nut.” Ze vinden het allebei wel goed dat er aandacht voor is. Respectvol met elkaar omgaan vinden de jongens ook belangrijk.

,,Hockey is redelijk vooruitstrevend in zoiets”, denkt Van Kampen. ,,Iedere sport is hier op zijn eigen manier mee bezig. Wij doen dit samen. Natuurlijk zou het fijn zijn als meer verenigingen zich aansluiten, dat de olievlek zich uitbreidt.” En dit weekend? ,,Ha, het zou fijn zijn als er ook daadwerkelijk niets gebeurt op de velden. Vooralsnog zijn er geen klachten over schreeuwende ouders.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven