Hitlerpoppetjes in Speelgoedmuseum Oosterhout

OOSTERHOUT – Poppenmeubeltjes gemaakt van luciferdoosjes. De poppen uit veelal restjes stof vervaardigd. Poëziealbums summier beplakt met behangpapier. Het Oosterhoutse Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten staat tot en met 5 januari in het teken van de jaren ’40 – ’45, als onderdeel van de bevrijding, 75 jaar geleden.

,,Al die materialen waren in die tijd van heel slechte kwaliteit”, legt oprichtster van het museum Nellie Heemskerk uit. Het is haar eigen collectie die deze tentoonstelling mogelijk maakt. ,,Het hout was niks, papier valt van ellende uit elkaar.” Naast speelgoed uit haar eigen jeugd -zijzelf was 3 toen de oorlog startte, 8 toen het eindigde- liggen hier ook spullen die ze later verzamelde. Op rommelmarkten, verzamelbeurzen, veilingen. ,,Je moet er echt een neus voor hebben. Het meeste uit die tijd is inmiddels weggegooid en kapot. En het is ook niet zo dat de kwaliteit direct ná de oorlog gelijk beter werd.”

Een onderduikspel. Een knijppop die Adolf Hitler voorstelt. Een kralenweefsel met hakenkruizen erin verwerkt: het speelgoed was veelal wat ruiger dan de kaartspelletjes die de soldaten speelden. Van veel ervan mochten de Duitsers ook geen weet hebben. ,,Weet je: als je niks hebt, word je inventief. We liepen op conservenblikken, bijvoorbeeld. En als je in de poppenhuizen kijkt, zie je dat de stoeltjes van garenklosjes gemaakt waren.”

De tentoonstelling ‘Spel en Vreugd in Oorlogstijd’ is van dinsdag tot en met zaterdag van 1 tot 5 te bezichtigen. Op zondag openen de deuren al om 11 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »