‘Hier vergeet ik de pijn eventjes’

‘Hier vergeet ik de pijn eventjes’

BREDA – ,,Het geeft me enorme voldoening als ik mensen kan helpen zich prettiger te voelen”, zegt Fatima Adnane. De schoonheidsspecialiste doet mee aan de actie ‘Geef een glimlach cadeau’. Vrouwen met kanker kunnen zich via een speciale website inschrijven voor een gratis behandeling bij schoonheidsspecialisten in het hele land.

Dat ze er geen geld voor krijgt, deert de eigenaresse van Fatima Schoonheidsverzorging niet en nee, ze heeft verder ook geen commercieel motief. ,,Het is zeker geen doel hier klanten aan over te houden. Ik merk dat kankerpatiënten echt opleven en zich oprecht beter voelen na een behandeling. Dat geeft mij ook een fijn gevoel.” De 72-jarige Maria Franken werd tien jaar geleden gediagnosticeerd met huidkanker en heeft inmiddels ook borstkanker. Zij kiest voor een gezicht-, rug- en een voetenmassage. ,,Het geeft heerlijke energie. Ik heb elke dag wel pijn, maar hier vergeet ik dat even. Ik kan me zo volledig ontspannen.”

Fatima kwam in contact met de ziekte, toen ze als vrijwilligster aan de slag ging bij De Honingraad, het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Ze besefte dat ze kankerpatiënten wat te bieden heeft. ,,Ik praat ook veel met mijn klanten. Er wordt hier veel gehuild, het kan heel intens zijn”, ondervond ze al. De massage of de schoonheidsbehandeling duurt ongeveer anderhalf uur en verschilt in sommige onderdelen echt met een reguliere behandeling. “Het vergt een andere concentratie; sommige delen zijn natuurlijk veel gevoeliger.”

De relatie tussen klant en Fatima gaat soms diep, zo ook met Franken. ,,Maria komt hier al twintig jaar. Het klikt goed tussen ons, je leert elkaar steeds beter kennen. En dus ben je er ook dichtbij als er ineens zo’n ziekte ontstaat. Sommige schoonheidsspecialisten vinden dat een moeilijk aspect. Voor mij werkt het juist verrijkend”, vertelt Fatima.

In de behandelkamer klinkt zachte, ontspannende muziek. Franken ligt met gesloten ogen op haar rug en ondergaat een gezichtsbehandeling van Fatima, terwijl een tweede schoonheidsspecialiste een voetmassage geeft. ,,Die muziek is zo fijn, ik droom helemaal weg”, klinkt Franken tevreden.

Fatima raadt kankerpatiënten aan zich vooral te laten verwennen. ,,Ik realiseer me hoe fragiel het leven is; iedereen kan het krijgen. Ik wil hen graag helpen, dat geeft ook mij zoveel energie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »