Het Volksinitiatief: een soort aanklacht tegen het huidige cultuurbeleid in Breda

BREDA – ,,Het is vandaag donderdag. Waar kan ik een bandje kijken? Waarschijnlijk nergens, dat is toch gek voor de negende stad van Nederland?” Het aanbod is in dat opzicht nogal mager in Breda, vindt Rinse Staal van skatepark Pier15. Met Surf&Turf, Country Club Breda, Punkrock Riot, Onderstroom, 3voor12/Breda, PARA, Grey en BUT Film Festival organiseert hij daarom nu een evenement. Het Volksinitiatief, op 15 juni op het Haveneiland.

Staal kijkt met een schuin oog naar de buursteden. ,,In Tilburg en Eindhoven is ruimte voor experiment, in Breda nauwelijks. Voor cultuureducatie ga je naar de Nieuwe Veste. Kunst doe je bij de kunstacademie. Als je 20 bent en op eigen benen staat, word je geadviseerd te verhuizen. En als je 40 bent, keer je terug met je gezin en ga je naar de Mezz. En als je wat ouder bent, naar het Chassé. Alles ligt nagenoeg vast, waardoor er voor de jonge twintiger niets spannends te ontdekken valt.”

Het verandert wel langzaam, vindt Iguana Death Cult-drummer Arjen van Opstal, headliner op Het Volksinitiatief. Ook dankzij Pier15. ,,Maar het blijft klein. Initiatieven krijgen de tijd niet om zich te ontplooien, waardoor er weinig slaagt. Door het samen te doen is er misschien wel iets mogelijk, dan kun je het breed maken.”

En dus zijn er samenwerkingen met organisaties die nadrukkelijk kiezen voor de underground. Voor de rauwe randjes.

‘Een walhalla voor garage, psych rock en andere genres met veel gitaren en harde drums’, is de ondertitel van Het Volksinitiatief. Maar vooral een ontmoetingsplaats voor creatieve zielen. Fotografen, tekstschrijvers, kunstenaars, illustratoren. ,,Dat bestaat hier niet. Een plek die 6, 7 dagen per week open is, waar wat gebeurt. Bij al die kunstinstellingen ga je niet zomaar naar binnen om een biertje te drinken. Die zijn erg doelgroepbepaald. Bij ons is iedereen welkom.”

Staal vervolgt. ,,De energie is er nu, er moet geïnvesteerd worden. Maar wel duurzaam, anders is het zo weer voorbij. Bij iets opbouwen is geld nodig.” Van Opstal vult aan: ,,Een festival als Breda Barst is voor de stad belangrijk, maar heel spannend en nieuw zal het nooit zijn. Muzikaal experiment is belangrijk en dat ontbreekt in Breda.” Met zijn Iguana Death Cult stond hij al op Lowlands en Best Kept Secret. Staan overal in Europa, maar in Breda is er haast geen plek. ,,De Mezz programmeert om te overleven, zelden gewaagd. Verder heb je De Speeltuin, Bel Air, Sound Dog. Veel meer podia zijn er niet.” Merkt ook Daniel Hereijgers van 3voor12/Breda. ,,De Mezz boekt om een volle tent te krijgen. Niet om de mensen kennis te laten maken met wat nieuws.” 3voor12 heeft de Antwerpse garagepop van Bront voor het festival uitgenodigd. ,,Omdat Breda zoiets helemaal niet kent, dat maakt het een perfecte band”, legt Hereijgers uit. ,,Dát!”, glundert staal. ,,Die redenering is precies wat Het Volksinitiatief behelst.”

Ja, het evenement richt zich op gitaarmuziek. ,,Maar er zit enorm veel variatie in het programma. Bij de één zal ik ook weglopen met oordoppen in, bij de ander zal ik staan springen”, weet Staal. Bij zijn Pier15 ‘gewoon’ drank in glazen. ,,Hier heerst een grote verantwoordelijkheid in het publiek. Op het Chasséveld word je gefouilleerd, hier is alles veel vrijer. Alles gaat door elkaar, dat hoort bij de subcultuur.”

Volgens Staal wordt er bij de cultuursubsidies nog steeds in hokjes gedacht. ,,Terwijl de twintiger van nu een totaalpakket wil. Zij verwachten naast muziek ook kunst en theater op een festival. Het beleid is gekaderd, terwijl die muren juist wegmoeten. Het cultuurbeleid in Breda moet op de schop om het toekomstbestendig te houden. Wij nemen het voortouw daarin.”

Het Volksinitiatief is op 15 juni, vanaf 14:00 uur op het Haveneiland, bij Pier15. Er zijn twee podia. Optredens zijn er van Iguana Death Cult, Marbled Eye, The Pinheads, Lotus, The Hazzah, Drunktank, The Small Breed, Psyso en Bront. Tussen de podia zijn tenten met een eigen programma, zoals Lotte’s New Wave Cave, But Bioscoop en Falus Karaoke Show. Tickets zijn 15 euro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven