Het toerisme in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – ,,Mensen gaan vaker kort op vakantie en zoeken het dichterbij. We merken hier zeker een toename in toerisme en dan met name in de Belgen”, zegt Don van Rooy van Villa Heidetuin uit Bergen op Zoom. Het strookt met cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Zij maakten de afgelopen week nationale toerismecijfers bekend. Grootste stijgers: Noord-Brabant en Noord-Holland.

Over heel Nederland is een stijging in het aantal logiesovernachtingen waarneembaar van 5%, naar 46,3 miljoen. In heel Noord-Brabant was de stijging liefst 9,6%. Opvallend in deze cijfers is de toename van het aantal Belgen dat de provincie aandoet. Vanuit de zuiderburen trokken 18% meer mensen de grens over om de omgeving hier te ontdekken. Het aantal Duitsers steeg met 16%. Het aantal gasten die uit andere delen van Nederland naar Noord-Brabant komen steeg met 10%. De provincie zet de laatste jaren dan ook volop in om meer toeristen naar Brabant te trekken, door thematische lijnen zoals bijvoorbeeld dat van Vincent van Gogh uit te rollen.

,,Wat ik soms grappig vind: Belgen horen Bergen op Zoom vaak op de radio, bij de verkeersinformatie vanuit Antwerpen. Ik heb al meermaals gehoord dat de naam op de één of andere manier triggert. Wat zou daar te doen zijn? Dat willen ze dan onderzoeken”, zegt Van Rooy. Hij schetst de stad ook als een perfecte locatie. ,,Je kunt zoveel kanten op. Een klein uurtje naar het strand, de Brabantse Wal en de stad is veel leuker dan mensen verwachten. Je merkt dat de krachten meer en meer gebundeld worden om het hier nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, dus we staan ook pas aan het begin denk ik.” Van Rooy wijst ook op de programmering van Gebouw-T. ,,We horen veel Belgen die speciaal voor een optreden hiernaar toe komen.”

Jimmy Devilee van De Bourgondier merkt het zelf niet zozeer, omdat het in dit hotel onverminderd druk is. ,,We liggen enorm centraal, dus of er een toename is is voor mij wat lastig te beoordelen. Wat ik wel zie is dat er steeds vaker mensen binnenlopen om te informeren. Dan zijn ze met de fiets op pad en overwegen dan een overnachting.” Dat VisitBrabant zo actief bezig is om toeristen naar de provincie te halen juicht hij toe. ,,Ik zit vaak bij de meetings en dat doen ze echt heel goed. We mogen meedenken en je komt goed in de picture te staan.” Dat de Belgen meer en meer de overstap maken is eigenlijk geen nieuws. ,,Ze kwamen hier altijd al, we zitten tegen de grens. En als Zeeland vol zit merk je ook dat er steeds meer Duitsers komen. We zitten natuurlijk ook dichtbij het strand.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven