Het programma van Parkfeest Oosterhout

OOSTERHOUT – Er is al een begin gemaakt het Slotpark te prepareren voor het Parkfeest. In het weekend van 14, 15 en 16 juni staat de 23e editie van het festival op het programma. En dat programma: dat is breed en voor ieder wat wils.

Hiphop- en feestact Kraantje Pappie sluit de zaterdag straks af. Hij stond in 2017 al eens in de middag op het Parkfeest. ,,We hoorden toen vooraf kritische geluiden, maar het ging helemaal los. We dachten: zou hij af kunnen sluiten? Daar is discussie over geweest, totdat we hem weer live zagen. Natuurlijk kan hij dat”, legt voorzitter Jos Zimmerman van het feest uit. Nick van Gils en Jeroen van den Bos van de programmacommissie knikken instemmend.

Die commissie bestaat uit vijf man en is het hele jaar bezig met het Parkfeest-programma. Zij zoeken medio augustus een inspirerende plek op om te brainstormen over het muziek- en theaterprogramma het jaar erop; in december is het grootste deel van het programma geboekt. ,,We evalueren eerst en tekenen dan langzaam uit wat we volgend jaar willen”, legt Van Gils uit. Er zijn discussies, fel soms. ,,Maar je weet: we willen allemaal hetzelfde. Een zo goed mogelijk festival.” En dus staat er het gehele weekend een afwisselend programma. Met onder anderen Miss Montreal, 3JS, Handsome Poets. WC Experience en Jules Deelder.

Artiesten worden veelal geplugd door bookingskantoren. Wie tourt, wie brengt nieuwe muziek uit? Zo is de commissie op de hoogte van wat er speelt. Ze bezoeken zelf bovendien veel festivals, met een scoutingsoog. ,,We zoeken een mix van opkomend talent en gevestigde namen. Met die eerste moet je soms wat geluk hebben; in 2017 hadden we Txarango staan. Die zijn toch best onbekend, daar zou niemand een kaartje voor kopen. Zij bouwden wel een feestje, dát is mooi om te zien.” En dit jaar: ,,We hebben Suzan & Freek al heel vroeg geboekt. Scoren nu een enorme hit, dat zijn gelukjes”, schetst Van den Bos.

Er is een budget voor iedere dag. Er zijn scenario’s, er gaat een heel proces aan vooraf. ,,Je kunt een dure act binnenhalen, maar dan heb je zeven goedkopere. Dat werkt niet, je zoekt naar de balans. Ons doel is om een breed publiek te bedienen; het liefste zien we op zaterdag groepen vrienden binnen komen”, zegt Van Gils. En dus staat Rowwen Hèze er. En Lil Kleine. ,,We proberen die acts liefdevol te overtuigen naar ons te komen. Het is een prachtig festivalterrein, we hebben een goede backstage. Artiesten praten met elkaar en ik geloof dat wij er wel goed opstaan in het wereldje.”

Vorig jaar werd in het Oostpark voor het eerst een loungehoek gecreëerd: een succes, zag Zimmerman. ,,Het was er druk, dus daar moesten we nu iets mee doen. Dat wordt nu wat groter. De muziek gaat iets naar de zijkant, waardoor er mogelijkheid is om te dansen. We zetten daar Local Heroes neer, zoals Funkerman.”

Er komen meer en meer festivals in het landschap. Het boeken wordt merkbaar lastiger. ,,Boekers moeten het je gunnen, dus houd je het hele jaar door warme contacten. Onze headliner is Matt Simons, die staat verder alleen maar op Bospop. Zijn muziek past zó goed hier, we zijn erg verheugd dat dat gelukt is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »