‘Het kriebelt wel een beetje’

OOSTERHOUT – “In deze poeltjes leven minstens twintig soorten waterbeestjes. Dikkopjes, schrijvertjes, kokerjuffers, noem maar op”, laat natuurgids Anneke Hamers zien. Het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) organiseerde zondagmiddag voor de derde keer de Slootjesdag.

In Natuurtuin Oranjepolder aan de Domeinweg liggen drie poeltjes, waar bezoekers deze middag met schepnetjes op zoek gaan naar waterbeestjes. Als Renske (5 jaar) en Elke (7 jaar) Zodenkamp een waterslak vinden, bestuderen ze deze op de handpalm van Elke. “Het slakkenhuis wordt bewoond, de slak is thuis. Het kietelt wel een beetje!” Het weekdier wordt weer rustig te water gelaten. Mario Zodenkam is de opa van de twee. Hij is fanatiek met een schepnetje in de weer. “Ik maak al heel m’n leven lange natuurwandelingen. Onlangs volgde ik een cursus bij het IVN en ben ik verwonderd geraakt door deze kleine natuur. Ik vind het prachtig. Sindsdien zijn mijn wandelingen een stuk korter, ik stop overal”, glimlacht hij.

Slootjesdag is voor jong en oud, bewijst de familie Zodenkamp hiermee. Natuurgids Anneke Hamers verwelkomt dan ook regelmatig alle leeftijden bij de Natuurtuin. “Je kunt hier verschillende zoektochten doen. Welk dier huist in dat holletje? Van welke boom is dit blad? Niet alleen kinderen vinden dat interessant.” Als Renske een kikker ziet, klinkt er enthousiasme. “Dat is ook zo mooi hieraan. Vorig jaar vond ze kikkers nog doodeng”, herinnert opa Zodenkamp zich nog goed. Hamers: “Zo’n Slootjesdag geeft iedereen de kans om deze diersoorten te bestuderen. Dat zorgt er ook voor dat kinderen hiermee vertrouwd raken.” Natuurtuin Oranjepolder is de hele zomer op zondagmiddag geopend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »