‘Het komt allemaal wel goed, zo niet dan toch’

BREDA – ‘Het komt allemaal wel goed, zo niet dan toch.’ Negen kleurrijke zeepdispensers met de negen bemoedigende woordjes fleuren winkelcentrum De Lunet op. Enerzijds als herinnering aan vervlogen tijden, toen De Lunet nog een hotspot voor het winkelend publiek was. Anderzijds als verwijzing naar het huidige coronatijdperk. De muurschilderingen dienen nu als troost voor de Bredanaar in zware tijden. Het werk van Sint Joost-studenten Tom Onrust (24) en Wouter van der Giessen (24) is de nieuwste aanwinst van de Blind Walls Gallery. Het is nog niet helemaal af: de verf om de muurschilderingen te voltooien hadden zaterdag wat leveringsproblemen; begin komende week volgt dan toch echt de voltooiing.

Waar de muurschilderingen van Blind Walls Gallery normaliter historische gebeurtenissen van de stad op poëtische wijze uitbeelden, is nu gekozen voor iets actueels. Iets van het nu. Omdat het coronavirus nu eenmaal onderdeel gaat zijn van de historie, dus waarom wachten tot de crisis is bezworen? Het eerste initiatief voor de schildering werd genomen door schilderbedrijf Rob Vlemmix, die het verval van het winkelcentrum al langer niet aan kon zien. ,,Telkens als ik er langs reed, ergerde me ik aan de verpaupering. Het gebouw werd echt mishandeld met al die graffiti.” En dus schilderde Vlemmix het over. Keer op keer. ,,Dat kost me veel geld, want ik betaal dat uit eigen zak. Maar het was me een doorn in het oog, ik vond dat ik er dan maar zélf iets aan moest doen.” Hij raakte in contact met de beheerder en later ook met Dennis Elbers, directeur van de Blind Walls Gallery. Het plan werd gesmeed. De negen woordjes die nu gekozen zijn, zijn geïnspireerd op een jeugdherinnering van Van der Giessen; zijn ouders zorgden er met deze nuchtere tekst voor dat grote tegenslagen overwonnen konden worden.

Schilder Vlemmix voelt zich trots dat er nu in ieder geval iets van waarde aan De Lunet wordt toegevoegd. ,,Maar ik blijf het wel in de gaten houden. Het is nu mooi en ik hoop dat men er respect voor heeft en er niet weer graffiti overheen spuit.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven