Het is een drukte van belang bij de milieustraat

KLUNDERT – Het is deze dagen een komen en gaan van auto’s met grofvuil bij de milieustraat in Klundert. Maandag kwamen 450 mensen naar de stort, waar dat er normaal nog geen 200 zijn. Louis Hens van de milieustraat kijkt het met gemengde gevoelens aan. ,,Ze komen hier nu echt met spullen langs waarvan ik denk: stel dat toch uit en laat het nog even liggen. Breng het gewoon als de situatie het weer toelaat.”

Ook deze dinsdag staat de teller rond twee uur op 244, beduidend meer dan normaliter. Natuurlijk, het eerste lentezonnetje breekt door en gedwongen thuisblijvers moeten wat met hun tijd. De voorjaarsschoonmaak blijkt dan ook een aantrekkelijke bezigheid. ,,Je ziet vooral spullen uit schuurtjes, garages en huizen. Men brengt het hier met kleine hoeveelheden, maar dat is wel gebruikelijk.” Wat opvalt: het aantal senioren, wat toch aangemerkt kan worden als risicogroep. ,,Dan zie je een tachtiger met z’n kleinkind hier. Die komt dan langs met spullen van z’n dochter, maar of dat nu zo verstandig is? Ik denk het niet.”

Hens en zijn team zelf houden afstand. De identiteitscontrole geschiedt van een afstandje. Helpen doen ze niet, ze geven aanwijzingen waar wat precies moet. ,,We wassen onze handen vaker en houden ons echt aan de aanwijzingen van het RIVM. Normaal maak je een praatje met de mensen, want we hebben hier echt veel vaste klanten. Sociaal bezien wordt het er niet leuker op, maar het is niet anders.” Wat Hens daarbij ook opvalt: ,,Veel nieuwe gezichten. Mensen die we hier nog nooit gezien hebben. Ja, normaal komen hier veel vertrouwde gezichten langs.”

De 86-jarige Jan uit Klundert komt puin brengen. ,,Mijn buren hebben een schuurtje gebouwd, dit afval is wat over is. Zij zit nu met vier kinderen thuis, hij werkt. Voor mij is het een kleine moeite om ze even te helpen”, legt hij uit. Hij begrijpt de maatregelen zonder meer. ,,Ik houd ook bewust afstand, neem het serieus. Ik verkeer in goede gezondheid en hier dump ik dit even en ben weer weg.”

De milieustraat verwacht niet dat dit een kortstondige piek is, maar dat de drukte gewoon aanhoudt. Ook bij de milieustraat in Etten-Leur is het aanmerkelijk drukker dan normaal, zonder dat daar concrete cijfers voor beschikbaar zijn. Vooralsnog blijven de milieustraten gewoon open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »