Herinneringen bloedige strijd om Dorst

DORST – Zeker tien personen steken hun hand op als Kees de Kok van Oranjecomité Dorst vraagt wie de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. Een volgepakt dorpshuis De Klip in Dorst haalde zondagmiddag herinneringen op uit de oorlogstijd, 75 jaar geleden. Aan de hand van tentoongestelde foto’s, video’s en teksten die allen over Dorst gaan. ,,Ik hoorde hiervan en wilde er dolgraag heen”, klinkt Piet Broerders opgewonden, terwijl hij door de aanwezige fotoboeken bladert en op vrijwel iedere foto wel mensen herkent.

Hij is geboren in 1940, maar toch staan die eerste vier jaar van zijn leven hem nog helder voor de geest. Een brandende boerderij, aangestoken door een voorbijvliegend toestel op weg naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Dode soldaten op de straten. Onderduiken bij hevige gevechten. Samen met zijn moeder kolen pakken, terwijl dat niet mocht van de Duitsers. Koekjes die de Canadezen naar de bevolking gooiden na de bevrijding, op doortocht over de huidige N282. Broeders kijkt naar foto’s. Speurt naar hem bekende gezichten. Een elftalfoto van Neerlandia ’31. Een groepsfoto van toneelvereniging Eendracht Maakt Macht.

Dat er zoveel mensen op het evenement afkwamen verrast De Kok ook. ,,In Dorst wonen nog veel mensen uit die tijd. Het gaat hier echt over het dorp.” Het materiaal komt veelal uit de archieven van Jos van Alphen en via de Heemkundekring De Heerlijkheid uit Oosterhout. Beelden worden geprojecteerd op het scherm, fotoboeken liggen op de tafels. Buiten staan drie legervoertuigen, die, ditmaal in vrijheid, bekeken en zelfs bereden kunnen worden.

Dorst werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie middels heftige gevechten, als opmaat naar Oosterhout en Breda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »