De Zandberg naar finale Schoolvoetbal

De Zandberg naar finale Schoolvoetbal

Al 32 jaar is Ton van den Berg de penningmeester van Schoolvoetbal Breda. ,,Ooit moeten de jongeren het natuurlijk overnemen, maar nu doen we het nog even zelf”, grijnst hij, wijzend op de rest van de organisatie. Het scholentoernooi beleeft dit jaar dan ook z’n 32e editie. Donderdagavond vond de halve finale van het evenement plaats op het terrein van JEKA, na de voorrondes vorige week. En maandag is De Grote Finale, in het Rat Verleghstadion. Dat de halve finale op een aparte dag gehouden wordt: dat doen ze al sinds de derde editie. ,,In die voorrondes hebben de kinderen er al flink wat wedstrijden opzitten. Zo’n halve finale wordt zo toch speciaal; er staat een finaleplek in het NAC-stadion op het spel.”

Leraar Koen Ballemans helpt al zo’n zeven jaar mee met de organisatie. ,,Vooralsnog als een soort veredelde stagiair hoor, die mannen regelen het allemaal nog het liefste zelf”, glimlacht hij. Ballemans deed zelf twee keer mee aan het toernooi en vond het indertijd altijd geweldig. ,,Daar keek ik echt naar uit, was echt een hoogtepunt”, legt hij uit. ,,En dat is nog steeds zo. Bij die voorrondes lopen hier dus echt duizend scholieren rond. En echt: dit toernooi leeft het hele jaar in de klas heb ik gemerkt.” Ballemans werkte jarenlang bij De Zandberg en merkte dat er gedurende het jaar al teams werden geformeerd en plannen werden gesmeed.

Inmiddels werkt Ballemans bij Olympia, dat niet mee doet. ,,Nu speelt mijn oude school de halve finale, maar die gaan ze ook wel gewoon winnen”, klinkt het overtuigd. ,,Het mooie is dat de laatste jaren steeds meer meisjes mee doen, dat is echt gegroeid.” Dit jaar deden liefst 22 meidenteams mee, in de finale maandag staan Weilust en De Klokkebei tegen elkaar.

Bij de tweede teams van de jongens gaat het in de finale tussen Boomgaard 3 en Laurentius 2. ,,En, belangrijk: in de voorrondes kregen De Horizon en het meisjesteam van Laurentius 4 al de Joop van Poorten-sportiviteitsprijs”, zegt Van den Berg. Van Poorten was zeker alle 30 edities de vaste scheidsrechter van Schoolvoetbal Breda, maar overleed drie jaar geleden. ,,Hij blijft natuurlijk voortleven; hoe kon dat treffender dan met de Sportiviteitsprijs?”, knikt Van den Berg.

De finale van de eerste teams gaat tussen De Spindel en -Ballemans had uiteraard gelijk – De Zandberg.  De drie finales zijn aanstaande maandag te bezoeken in het Rat Verleghstadion, aanvang is 17:30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »