Tientjes tegen eenzaamheid

Tientjes tegen eenzaamheid

Voor het pand van Stichting Tientjes aan de Kloosterlaan is het deze middag een gezellige boel. Een tiental mensen hebben plaats genomen op diverse zitgelegenheden. In het midden staat een tafel vol lekkers en koffie: het lijkt haast een huiskamer en deze ziet er uiterst uitnodigend uit. En dat blijkt: er wordt direct een kopje koffie en een koekje aangeboden.

Naast de bank staat een groot bord met het woord ‘eenzaamheid’. ,,Daar rust een taboe op en dat willen we graag bespreekbaar maken”, vertelt Tientjes-coördinator Marga Peters, terwijl ze bezig is een roze mutsje te breien. Door zelf in de buitenlucht een gezellige sfeer te creëren, hoopt ze dat mensen zich spontaan aansluiten en het gesprek aangaan. ,,Je ziet mensen kijken en twijfelen. Die begroeten we hartelijk.”  En zo geschiedt ook: zo’n vijftien ‘vreemdelingen’ nemen spontaan plaats en contacten worden eenvoudig gelegd. Een man passeert en houdt even halt. ,,Nee, ik kom er niet bij zitten, maar ik vind het dus wel ontzettend gezellig om te zien dat jullie het gezellig hebben.”

,,Eenzaamheid moet je niet wegduwen of ontkennen, maar juist erkennen en herkennen. Het is een kwestie van verbinding zoeken met jezelf”, meent Peters. De Belg Peter van Goethem is er ook. Hij woont al lange tijd in Breda, is kunstenaar en scheidde onlangs van zijn man. ,,Ik denk dat eenzaamheid een steeds groter probleem is. We hebben allemaal honderden Facebookvrienden, maar worden tegelijkertijd steeds individualistischer.” De hulpvraag bij eenzaamheid is een lastige, erkennen de mensen die hier zitten. ,,Je moet ook niet te afhankelijk worden, het moet uit jezelf komen. Hier ben je welkom, die stap is al een hele grote.” Met het project SAMT -Samen Actief Met Tientjes- kunnen mensen hun ervaringen uitwisselen, praten, elkaar versterken.

Peters luistert graag naar de behoeftes van mensen; Tientjes biedt diverse workshops aan, zoals mindfulness. Peters wilde al langere tijd zo’n huiskamersfeer buiten creëren. ,,Naar buiten, jezelf laten zien. Niet achter gesloten deuren blijven, maar elke drempel wegnemen. Vorig jaar stonden we in het Valkenbergpark en spraken mensen aan om te praten over eenzaamheid. We hebben echt prachtige gesprekken gehad, van pubers van 13 tot echt ouderen. Het kan iedereen overkomen en je bent er ook nooit alleen in. De eerste stap is het bij jezelf te zoeken en ermee aan de slag te gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »