Stoepkrijten wordt een hype deze zomer

Stoepkrijten wordt een hype deze zomer

De Haagse Markt is zondagmiddag al nagenoeg verlaten, maar dat hier deze ochtend fanatiek gestoepkrijt is: daar is geen twijfel over. Vandaag is Princenhage in Beweging, een loop van de Haagse Markt naar de Grote Markt. Vlak nadat de renners omstreeks 9 uur de Haagse Markt verlieten, mochten kinderen hier naar hartenlust stoepkrijten. Er was afgelopen week wat reuring over: in de APV van Breda stond beschreven dat stoepkrijten niet mag. Een wetje uit 1970, dat aan de aandacht was ontsnapt. Burgemeester Depla schreef direct een wedstrijd uit: de mooiste stoepkrijttekening van de stad krijgt een prijs.

Zo’n zes kilometer noordelijker organiseerde ook Project Asterd een stoepkrijtmiddag. ,,Het was nu volop in het nieuws, dus wilden we er graag gelijk iets mee doen”, zegt Lars Hobma. Hij kijkt regelmatig naar boven, waar donkere wolken zich samenpakken. Dat het gaat regenen staat vast, maar wanneer? ,,Eigenlijk zou ik hier graag een jaarlijks ding van willen maken, maar dan in combinatie met een ander evenement.” De 11-jarige Arjen en zijn 8-jarige broertje Ruben zijn er direct bij aanvang om 2 uur. Eigenlijk spelen ze niet heel vaak met stoepkrijt, hooguit twee keer per jaar. Maar leuk vinden de twee het absoluut. Omstebeurt gaan ze op de stoep liggen. Hun moeder tekent hun silhouet, wat dan weer een vrij luguber beeld geeft. Vervolgens kleuren de jongens hun eigen silhouet in. Al snel zijn zo’n tien kinderen met hun ouders diverse tekeningen aan het maken.

De 8-jarige Luna kleurt twee meter verder geduldig tegeltjes in. Zij speelt toch wel regelmatig met stoepkrijt. ,,Het is leuk, creatief; ze kan er uren mee bezig zijn”, vertelt haar moeder. Voor haar staat een doosje stoepkrijt á €0,69. ,,En het is ook nog eens ontzettend goedkoop, ideale hobby dus!” Dat de regen haar kunstwerken soms wegspoelt, dat deert Luna niet zo. ,,Soms maak ik wel wat moois en dat gaat dan snel weer weg. Maar het is leuk om er mee bezig te zijn. Het is iets dat ik goed alleen kan doen, maar ook samen met een vriendje van me.”

Dat het stoepkrijten deze zomer een hype gaat worden in Breda: vermoedelijk wel. Het Valkenbergpark is al volgekrijt en woensdag organiseert NAC op haar voorplein een #operatieeredivisie stoepkrijtochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »