Scheldestraat blij met kleiner buurthuis

BREDA – Deze zomer werd het verouderde en te grote buurthuis aan de Scheldestraat in de wijk Haagpoort gesloopt. Er verrees een geheel nieuwe wijkaccommodatie: maandagmiddag werd Buurthuis Scheldestraat en het bijhorende Heintje van Poppelveld officieel geopend door wethouders Patrick van Lunteren en Paul de Beer.

Iedere twee jaar bekijkt de gemeente of een buurthuis nog levensvatbaar is. Op dit moment zijn er in Breda nog tweeëntwintig open. “We kijken naar animo: is er nog interesse voor een dergelijke centrale plek in deze buurt? We kijken ook hoe zo’n locatie op dat moment ingevuld wordt: wellicht schort daar iets aan en kan dat wellicht verbeterd worden. Aan de Scheldestraat was er genoeg animo en werden leuke activiteiten georganiseerd. Het gebouw was alleen veel te groot en bovendien flink gedateerd”, verklaart Van Lunteren de nieuwbouw.

Merian Dirven is buurtmeester van de wijk en zal het pand namens Surplus Welzijn beheren. “Het oude pand was groot, ongezellig en kil. Boven was een gymzaal die zelden gebruikt werd, beneden waren er kantoren die leeg stonden. Toen besloten werd het te slopen, waren we bang dat dat het einde zou betekenen van een buurthuis in de Haagpoort. We waren aangenaam verrast dat we een nieuw gebouw kregen. Iets kleiner, wat we vooral erg toejuichen.” Dirven is dus vooral tevreden met de omvang. “Het geeft meer een huiskamergevoel, straat meer warmte uit. Bovendien is het nieuw, dat oude gebouw was ontzettend moeilijk schoon te houden.”

Buiten is een activiteitenplein, met een kunstgrasveldje dat vernoemd werd naar Hein van Poppel. Het in 2015 overleden NAC-icoon kwam uit deze buurt. En dat Heintje van Poppelveld zal goed benut worden, beloven de 8-jarige Boy en 9-jarige Denzell. Zij wonen in de buurt en gaan zeker veelvuldig gebruik te maken van het kunstgrasveld. “Er was al een veldje, maar dit ziet er een veel beter uit. En genoeg leeftijdsgenoten uit de buurt om hier leuke wedstrijden te kunnen spelen.”

Buurtbewoonster Truus Faas toont zich tevreden over deze nieuwe wijkaccommodatie. “Natuurlijk was ik bang dat er niks terug zou komen. Ik speel hier elke donderdag bingo, toch wekelijks met zo’n zestien tot twintig man. Het kleine karakter van de nieuwe accommodatie vind ik fijn. Alles zit bij elkaar, alles is overzichtelijk. Dit is een gezellig kotje geworden, ik wou dat ik er zelf kon wonen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »