Rollatorloop in Breda: ‘Waar het om gaat is een fijne dag hebben’

Rollatorloop in Breda: ‘Waar het om gaat is een fijne dag hebben’

BREDA – Wat later dan voornemens klonk het startschot van wethouder Miriam Haagh: 189 deelnemers begonnen met hun 400 of hun 1000 meter. De vijfde Rollatorloop bij AV Sprint is begonnen.

,,Dit loopt altijd uit”, weet Rombout Kerremans. ,,En dat is niet erg. Waar het om gaat is dat zij een fijne dag hebben.” Want, somt hij op: bewegen is gezond, het sociale aspect aan zo’n dag is waardevol en iedereen is een winnaar; eenieder krijgt immers een medaille. ,,En ze krijgen een lekkere appelflap en een advocaatje met slagroom bij, dat is natuurlijk heerlijk.” Haagh zelf loopt met een grote grijns rond over het terrein. ,,Ik geef het startschot elk jaar en blijf dit gewoon geweldig vinden. Kijk toch naar al die mensen -ze vermaken zich zo goed.”

Twee dames van het Ruitersbos staan zonder rollator te wachten tot ze mogen beginnen. ,,Vorig jaar stonden er ook leenrollators, dit jaar niet. Ik heb de mijne niet bij me en weet niet of ik het ga volhouden”, vertelt een van hen ietwat somber. Haar vriendin -beide 80ers- heeft het afgelopen jaar juist veel getraind en merkt vooruitgang. ,,Het gaat beter en beter. Mijn moeder is 100 geworden en kon tot hele hoge leeftijd zelfstandig lopen. Ik doe hooguit mijn boodschappen met rollator, maar ik voel me erg kwiek.”

Dodentocht

Dat geldt ook voor Bert van de Made uit Ulvenhout. De 81-jarige doet de 1000 meter. ,,Ik heb altijd veel gelopen, ben al zeker twee keer de wereld over geweest qua kilometers.” Zijn favoriet: de Dodentocht in België. ,,Dan begin je om 9 uur ’s avonds en loop je dus 24 uur. Onderweg kom je langs de fabriek van Duvel en mag je onbeperkt drinken. Veel deelnemers zien dat als de finish”, grijnst hij. ,,Even verderop is de fabriek van Palm. Die zijn niet zo scheutig: die geven iedereen één bonneke. Maar de meesten gooien dat bonnetje weg, dus als je die opraapt kon je ook daar goed zuipen.”
Maar: de gezondheid laat het niet meer toe om zoveel kilometers te lopen. ,,Wandelen is mijn liefde, maar het gaat steeds moeizamer. Dat is vervelend, maar ik doe er alles aan om het vol te houden.” En dat lukt, zonder enige moeite en voordat hij het zelf doorheeft zit de Rollatorloop er alweer op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »