Ondertussen in… het OLV

Ondertussen in… het OLV

Schrijvers Tom Lanoye en Matthijs Kleyn gaven woensdag tijdens de 28e editie van OLV Literair een lezing over ‘de verboden vrucht’ -het thema van de Boekenweek. De aula van het OLV zat afgeladen vol met studenten. ,,Aanwezigheid is niet verplicht, maar we verwachten dat iedereen één keer een auteur hoort praten”, legt docente Nederlands Fabienne Huisman uit.

Boris Storms uit 5 Havo had liever in de zon gelegen. ,,Wie komen er? Ik heb me niet ingelezen, het voelt als een moetje.” Verplichting of niet: men luistert vol interesse naar Kleyn – nog maar 37 jaar en bekend van tv. Hij zoekt de randen op. ,,Dit hoofdstuk moest er uit van mijn uitgeverij. Soms doe je concessies”, verzucht hij, gevolgd door een gedetailleerde beschrijving van het liefdesspel met zijn vriendin Bente.
Aan de hand van Jan Wolkers en A. F. Th. van der Heijden geeft Kleyn bovendien een korte geschiedenisles; de verboden vrucht is immers een dankbaar onderwerp in de Nederlandse literatuur. De scholieren lachen ietwat ongemakkelijk om de soms vulgaire uitspraken.

Tom Lanoye gooit het over een totaal andere boeg en staat stil bij de aanslagen op Zaventem, precies een jaar geleden. ,,Een echte verboden vrucht is moorden. En daar plezier uithalen.” Het onderwerp gaat de Vlaming duidelijk aan het hart en hij zet een geheel andere sfeer neer. Lara Krijnen van 5 Havo zag de lezingen in eerste instantie ook als verplichting. ,,Ik lees geen boeken, ik kijk films.” Maar: ,,Het wordt boeiend gebracht. Ik was bang voor hoogwaardig gebazel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »