ONDERTUSSEN IN… FOOMPLAND!

ONDERTUSSEN IN… FOOMPLAND!

Ze bestaan al dertien jaar en het vrolijke virus verspreidt zich steeds verder over het land: de foomp. De Bredase illustrator Mieke Driessen bedacht het poppetje. ,,In de basis is het eigenlijk een heel simpel blauw wezentje met kraaloogjes. Het straalt iets grappigs uit, in al zijn eenvoud. De oogjes zitten heel dicht op elkaar, dat maakt het grappig”, duidt Driessen. Normaliter is een foompje zo’n vier centimeter groot.

Op 17 juni staat de vierde editie van het foompfestival op de agenda op Breda Beach, met ‘magie’ als thema. ,,Er komt een magische circusvoorstelling, er kan gespeeld worden in het zand, er wordt geknutseld en getimmerd”, schetst Driessen. Zelfs het eten is ‘verfoomd’: de frietjes en de knakworstjes zullen oogjes hebben.

Momenteel is Driessen hard bezig met een echt foompbook. Een doe-het-zelf-boek, met puzzels, opdrachten en spellen. Dat boek kan nu al besteld worden; een voorverkoop, als soort crowdfunding, om dit boek veilig te kunnen financieren. Driessen staat op 64%, bij 80% zal het boek zeker naar de drukker gaan, zodat deze tijdens het foompfestival gereed is.

De foomp is ooit zomaar ontstaan: Driessen zocht een cadeautje en speurde in haar rotzooibakje, om zelf iets te knutselen. Daar vond ze McDonalds-figuurtjes, die ze bewerkte. ,,Eerst de tentakels eraf, de oogjes toegevoegd. Al snel ontstond er een hele familie.” De ontvanger was er zielsgelukkig mee en nam het gegeven cadeautje mee op reis. Er werden foto’s van de foomps in den vreemde gemaakt, de foomps beleefden avonturen.

Foompjes moeten vooral zélf gemaakt worden, vindt Driessen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vrijdagmiddag van 16:00 tot 19:00 uur zijn in galeriecafé Mot Mot in Electron alle materialen en ondersteuning voorradig om je eigen foomp te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »