Kunst en wijk stap verder

Kunst en wijk stap verder

BREDA –  Een klein lichtgevend huisje op een wolk trekt plots de aandacht op het donkere, braakliggende terrein tussen Liniestraat en het spoor. Projectontwikkelaar AM gaat daar begin 2018 starten aan de tweede fase van Drie Hoefijzers, kunstwerken symboliseren de gebiedsbeweging.

Droomhuis

Sinds een week staat daar een derde kunstwerk, ‘Droomhuis’, door kunstenaar Tom L’Istelle. Straks staat het huisje aan de kant van een nieuw aan te leggen straat. ,,Er komt hier een nieuwe woonwijk; met voor veel mensen hopelijk hun nieuwe droomhuis”, legt Esther van Rosmalen van kunstenaarsplatform Witte Rook uit.

In 2015 werd in samenspraak met AM begonnen aan het kunstproject, via Witte Rook. Het eerste werk: het meterslange gedicht van Nick J. Swart en Sander Nijnens, geschilderd op het hek dat het gebied omheind. Niet lang erna gevolgd door ‘Moving Landscapes’, door Vera Molendijks. Twee hekken met tegengestelde pijlen die beweging uitbeelden, perfect te zien vanuit een rijdende bus of trein. En nu is daar dat droomhuisje.

Kunstideeën

De drie reeds bestaande kunstwerken zullen niet blijven staan. De twee werken die nog toegevoegd worden zullen een langer leven beschoren zijn. ,,Kunstenaar Teun Welten wil een vierkante meter goud in één van de huizen plaatsen. Het werk wordt dan onderdeel van het huis. Hoe gaat dat met waardebepaling? En wat gebeurt er als een huis een uniek kunstwerk als toevoeging heeft?”, legt Van  Rosmalen de achterliggende gedachte uit. Het gaat erom dat er nu al verhalen in de nieuw te bouwen wijk ontstaan, vervolgt ze. ,,Want als laatste kunstwerk gaat Thomas Swinkels aan de slag. Hij maakt een gietijzeren afdruk van de huidige staat; denk aan bandensporen. Dit gebied is lange tijd braakliggend geweest, zijn werk zal aan deze tijd herinneren.”

Met AM heeft Witte Rook nagedacht over toegankelijkheid van het gebied. Wat voor bestemming krijgt het, wat voor verhalen laden we hier in? Het gedicht stond van te voren vast. De vier andere werken zijn later, op basis van een abstract idee, ingevuld door de kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »