Kaarten op de spirituele beurs

Al twintig jaar strijkt Paraview tweejaarlijks met haar spirituele, paranormale beurs neer in Breda. De laatste jaren vindt het evenement plaats bij Bress, de oranjegekleurde sportzaal aan de Nieuwe Inslag die zich vooral richt op studenten.

Bij binnenkomst zijn dan ook een aantal jongeren fanatiek aan het squashen en fitnessen, de beurs wordt in de grote zaal gehouden. De voorste helft van de zaal is een sieradenbeurs. Die stemt somber. De tafeltjes staan naast onaantrekkelijk en zonder enige fantasie naast elkaar. De verkopers kijken nors, de waar is kaal uitgestald en de prijzen zijn er in vilstift bijgeschreven. Het nodigt niet bepaald uit.

De spirituele beurs bevindt zich op de andere helft. Liefst 32 mediums zitten klaar om je een consult te geven. Je wordt vriendelijk verwelkomd, toegelachen en uitgenodigd. Elk medium heeft zo z’n eigen specialiteit, de prijzen variëren.

Het lezen van je aura door middel van fotografie. Tarotkaarten. Astrologie. Handlezen. Pendelaar. Magnetische velden. Iriscopie. Of: ‘bekend van TV’, ook een kwaliteit.

De Leidse Marry Clasener werkt met Lenormand-kaarten. “Mille Lenormand was een waarzegster. Zij voorspelde de successen én de val van Napoleon. Was echt een grootheid in die tijd.”

Clasener kwam in aanraking met het spel toen haar man diverse pijntjes had. “Ik was altijd al geïnteresseerd, maar omdat ik hem wilde helpen ging ik er echt naar op zoek. Dit voelde gelijk als mijn roeping.”

Marry legt de kaarten uit en neemt mijn leven met me door. Het gaat om de combinatie van kaarten. Wat volgt op de ander? Zo krijgt elke kaart in elke uitlegging een andere context, een andere waarde.

Het lukt Marry om diverse malen knap een diepe kern te raken. Goed, ik ben iets cynisch, maar zij neemt dit weg met charme en humor. Het levert een zeker diepgaand, magisch gesprek op, die in schril contrast staat met deze vreselijk kille sporthal met de uiterst sobere aankleding van Paraview.

Toch geloofde ik Marry. Inspirerend. Gaf stof tot nadenken. Eenmaal opgestaan word ik direct weer vriendelijk toegelachen en uitgenodigd bij andere mediums.

Het verbreekt direct de magie. Handlezen voor €20,-, het is natuurlijk gewoon business. Ik baan mij een weg naar buiten, via norse sieradenverkopers, via sportende studenten, terug op de Nieuwe Inslag.

Weer terug op aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »