Hartje Breda: zoek de stilte in jezelf

Hartje Breda: zoek de stilte in jezelf

Stilte. Absolute stilte. In Nederland lijkt dat toch schier onmogelijk, maar je kunt ook de stilte in jezelf zoeken. En vinden. Vandaag was de Dag van de Stilte. Een dag waarin aandacht gegeven wordt aan de waarde en werking ervan. Van innerlijke rust.

Mirjam Bossink is intuïtief natuurcoach. Ze is ervan overtuigd dat de mens onderdeel is van de natuur en dat de natuur dan ook antwoord kan geven op levensvragen. Hoe persoonlijk ook. Ze geeft een voorbeeld. ,,Ik sprak onlangs een moeder. Haar dochter zette zich steeds meer van haar af en daar had ze moeite mee. Ze bleef haar dochter aandacht geven, maar dat werkte juist averechts. Wat moest ze doen? We liepen door het bos en ze zag een grote boom staan, die iets over een kleine boom gebogen stond. Maar dat kleine boompje had geen ruimte en stond altijd in de schaduw. Ze kon zich haast letterlijk spiegelen aan de natuur. Dat gaf haar inzichten.”

Vanmorgen nam Bossink tien deelnemers vanuit Huis Den Deijl mee het Mastbos in voor een stiltewandeling. In absolute stilte en in een bijzonder vertraagd tempo tot je innerlijke kern komen. Bewust ademhalen. Bewust de geluiden van de snelweg, van de wind, van dorre bladeren op de grond ,,Je redeneert vanuit je verstand, maar je gevoel is veel krachtiger. Maar wat zegt je gevoel? Geef je jezelf wel voldoende ruimte om daarnaar te luisteren?”

Tweemaal stopt Bossink en vraagt ze de ogen te sluiten en in een kring te staan. En juist de oren meer te spitsen. ,,Misschien vind je de stilte in je hoofd, of je hart, of je buik. Misschien moet je een gebied fantaseren en die stilte vinden in die fantasie. Alles is mogelijk.” Straks is het de bedoeling om een uur lang in opperste stilte aan het water te zitten voor een zogenoemde ‘vision quest’, maar dan een mini-variant. ,,Een uur is natuurlijk veel te kort, maar toch zul je ervaren hoe het is om de stilte in jezelf te zoeken. Misschien borrelt er iets op, misschien doet het nu niks.” Een echte vision quest duurt drie dagen en is een Indische traditie om tot inzichten te komen.

Bossink: ,,Weet je. Wij zijn onderdeel van de natuur, dat is een feit. De natuur is in een continue cyclus, kijk naar de vier seizoenen. Zo is dat ook met mensen. Er is altijd zonneschijn na regen, maar soms lijkt het altijd te regenen. Een wandeling door de natuur inspireert. Zo letterlijk als met die grote en die kleine boom, of wat minder letterlijk. Maar een spiegel is het, want wij zijn er onderdeel van.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven