Hartje Breda: Week van de Valpreventie

Hartje Breda: Week van de Valpreventie

Iedere 5 minuten belandt er een 65+-er op de spoedeisende hulp, na een valpartij. Hoe komt dat toch? En, belangrijker, hoe kan dit voorkomen worden? Van 2 tot 6 oktober is er de Week van de Valpreventie, in het leven geroepen door Erasmus MC, Zorg  voor Elkaar Breda en Stichting Nordic Walking Breda. ,,De politiek wil graag dat ouderen langer zelfstandig blijven. Zij willen dat zelf natuurlijk ook, maar het is dan wel belangrijk dat ze mobiel en dus in beweging blijven”, legt beweegcoach Marleen Willeboordse uit, vlak voor de voorlichting ‘Gezond Ouder Worden’ in buurtcentrum Ons. ,,Veel senioren zijn bang om te vallen en ondernemen daardoor niks meer. Maar regelmatig sporten zorgt er juist voor dat ze zelfvertrouwen en daarmee meer vertrouwen in hun lichaam krijgen.”

Het is een gegeven: naarmate de ouderdom toeneemt, worden de botten brozer, de gewrichten stijver en de spierkracht neemt af. ,,Door te sporten stabiliseert dat juist, of neemt het misschien zelfs iets toe.” Kortom: bewegen is de perfecte valpreventie. Het liefste 150 minuten per week, waar ook fietsen en wandelen toe behoren en tweemaal per week krachttraining, om de spieren te onderhouden. Nog een feitje: liefst één op de drie 65+-ers valt eens per jaar. ,,En de oorzaak ligt grotendeels in hunzelf, hoewel ze het vaak zoeken in omgevingsfactoren. Denk aan medicijngebruik, evenwichtsstoornissen, aan minder wordende zintuigen. Je staat ’s nachts op om te plassen en besluit het licht uit te laten, of je bril niet op te zetten: een ongeluk zit in een klein hoekje. Of je besluit ‘s avonds juist minder te drinken, om dat te voorkomen. Senioren ontwikkelen een valangst en dat zorgt voor een vicieuze cirkel. Daar willen we wat aan doen.”

Dat doet men door beweegactiviteiten (2 oktober, 10 uur, bij Elisabeth en 4 oktober, 10.00 in de Nieuwe Meidoorn) en diverse voorlichtingscampagnes (3 oktober 14.00 Elisabeth en 5 oktober worden bananen uitgedeeld in lokale winkelcentra met preventietips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »