Hartje Breda: Ondertussen in… Wijnbar Pinot

Ondertussen in… Wijnbar Pinot

Wijnbar Pinot valt nauwelijks op aan de Grote Markt, maar sleepte deze zomer twee internationale prijzen in de wacht: De Britse World of Fine Wine Awards voor haar wijnkaart en het Amerikaanse The Wine Spectator bekroonde Pinot met de ‘Award of Excellence’. Prestigieuze prijzen in deze branche, haast vergelijkbaar met Michelinsterren. En dat Pinot deze prijzen allebei won is opmerkelijk: alleen het Rotterdamse Vineum kan in Nederland hetzelfde zeggen.

Jury

,,De jury komt hier niet; het is de bedoeling dat je je wijnkaart naar hen stuurt en dat je enkele vragen beantwoordt”, legt eigenaar Martijn Roos uit. ,,Ze krijgen wereldwijd ongeveer 30.000 inzendingen. De eerste vereiste is dat er minstens honderd wijnen op je kaart staan.” Dat zit bij Pinot goed; bij hen staan er nu 220 op de kaart. ,,Ze kijken naar variatie, naar breedte, naar uitleg; er zijn heel wat criteria.” Pinot startte 3,5 jaar geleden. Niet zozeer uit een passie voor horeca, maar uit liefde voor wijn. Het restaurant wijzigt zijn kaart iedere drie maanden, om het spannend te houden.

De diepte in

,,Ik vind het leuk om specifieke wijnen uit een bepaald jaar op de kaart te blijven houden, die haal ik bij diverse veilingen.” Inmiddels heeft Pinot een grote klantenkring opgebouwd  uit heel het land. Er is een rijzende vraag naar proeverijen en men klopt ook voor bedrijfsuitjes aan. ,,We gaan daarom de diepte in, we gaan de kelder erbij betrekken. In september is hier beneden een fraaie wijnkelder, waarin je voor een vaste prijs hele diverse wijnen kunt proeven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »