Hartje Breda: Meneer Muller ligt veilig

Hartje Breda: Meneer Muller ligt veilig

De sokkel waarop ‘Een bijzondere heer of meester Muller’ van kunstenaar Kees Vet in de Willem Merkxtuin stond is sinds donderdagmiddag of vrijdagmorgen leeg. Geen nood: het beeld is niet ontvreemd. Vrijdagmorgen werd het beeldje twintig meter van zijn originele standplaats aangetroffen door bewoners. Nog wel binnen de muren van de tuin overigens, hangend tegen de wand van een huis. Tuinman Jan Chomicki ontfermde zich -nadat bewoners de politie hadden geïnformeerd- over het beeld, thans ligt hij veilig achter slot en grendel. Vandalisme? Poging tot diefstal? Het riekt naar dat laatste. Onlangs werd het beeld ernaast, ‘Zig zag of Vice Versa’, al met geweld ten val gebracht; dat was duidelijk vandalisme. Of baldadigheid. De drie jongens die dat op hun geweten hadden, werden op heterdaad betrapt en overgedragen aan de politie. Hier lijkt toch echt een dappere poging gedaan te zijn het bronzen beeld mee te nemen. Koperdiefstal? Wie zal het zeggen. Dat het beeld van een meter hoog loeizwaar is, is wel een feit.

De Willem Merkxtuin opent haar deuren dagelijks om acht uur voor bezoekers en sluit deze weer om vier uur ’s middags. Bewoner Dirk Thijssen heeft een prachtig uitzicht over de tuin, maar heeft niets gezien van het incident. ,,Ik vind dit het leukste beeld hier. Het verhaal gaat dat de heer Muller dagelijks naar café De Beyerd ging en iedereen vrolijk groette, maar nooit met iemand praatte.”

Thijssen woont hier sinds april, tot zijn grote plezier. ,,Het is heerlijk rustig, zeker gezien de ligging. En prachtig, met dat uitzicht op de Grote Kerk.” Die rust onderstreept Chomicki. Hij is namens de gemeente verantwoordelijk over de tuin, samen met het Begijnhof en het Valkenbergpark. ,,De laatste keer dat hier iets gebeurde is acht jaar geleden.”

Wat nu? Meester Muller ligt veilig, maar is aan zijn voeten flink beschadigd. ,,Ik neem aan dat we het beeld wel ooit gaan terugplaatsen, maar hij moet eerst gerestaureerd worden lijkt me.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »