Hartje Breda: deze is echt te zacht

Hartje Breda: deze is echt te zacht

,,Deze is echt te zacht. Dat kun je voelen. Dat konijn daar had dus echt een perfecte structuur”, wijst de keurmeester een kooitje voor zich aan. Hij is onverbiddelijk, dit dier scoort minpunten omdat het ‘te zacht’ is. Hij controleert de konijnen op geroutineerde wijze: hoe lang zijn de oren, hoe zit de structuur van de huid? Het gewicht? De kleur ogen?

De 99-jarige Kleindierenvereniging Bredania heeft dit weekend haar jaarlijkse tentoonstelling. Keurmeesters keuren de duiven, konijnen, cavia’s en kippen die de 63 leden voor de gelegenheid samen hebben gebracht bij Kinderboerderij Wolfslaar.

Een duif staat parmantig in zijn kooi. Zijn drie gelijkende soortgenoten vertonen een stuk minder zelfvertrouwen; zij zijn door de jury reeds beoordeeld. Het winnende dier heeft van kop tot aan zijn pootjes een egaal gouden vacht, wat veel punten oplevert. Ook zijn vleugels hebben de perfecte afmetingen; die van zijn buurman zijn beduidend langer en daar staan minpunten op. Ook de blauw/grijze kleuren zijn dik in orde. Zo bezien is dat parmantige te begrijpen.

De keurmeester voor duiven kent zeker duizend duivensoorten uit het hoofd. Ja, hij heeft een boekje bij zich met alle maten en eisen, maar deze heeft hij slechts nodig om te laten zien als juryrapport. Die eisen zijn al honderd jaar oud en zijn zo ontstaan. Vergelijk het met een missverkiezing, wordt gezegd. Ook daar zijn bepaalde maatstaven, zo ook bij deze dieren. Vandaag heeft de keurmeester te maken met ‘slechts’ twaalf soorten duiven, een totaal van 76 exemplaren. De genoemde duif scoort 96 punten.

Bij de konijnen wint een reusachtige angora, zie video en foto. Hij voldeed aan de maatstaven van de jury. Maar zeg nou zelf: ook wij leken zien de schoonheid van dit exemplaar toch in één oogopslag?

Ook zondag is de tentoonstelling van de dieren nog te bezichtigen. Sterker: u kunt uw konijn, cavia, duif of kip ook laten keuren door professionele keurmeesters. Wellicht heeft u stomtoevallig een dier in huis dat zich kan meten met de parmantige duif of de reusachtige angora?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven