Hartje Breda: Het heelal volgens de kids

Hartje Breda: Het heelal volgens de kids

Verwondering, leren kijken, interpreteren. Grenzen opzoeken, grenzen uitrekken. Kunstenaars doen dat, wetenschappers doen dat. Vooral thema’s als het heelal prikkelen onze fantasie en dagen ons uit om onbevooroordeeld te blijven kijken. ,, Over dit onderwerp met kinderen praten is daarom zo enthousiasmerend”, glundert Ines Bos, één der begeleiders bij ‘Bouw mee aan het heelal’ bij NEXT, in het Stedelijk Museum van Breda. Daar zijn kinderen tot en met vandaag welkom om op geheel eigen wijze een heelal te creëren. Vanaf morgen tot en met 13 mei volgt de tentoonstelling, waarna ieder hun eigen werk weer mee naar huis mag nemen.

Hubert Leyendeckers

In het Stedelijk Museum is thans de expositie True Beauty, waarin de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers centraal staat. Hij maakt kunst met een wetenschappelijke twist -of andersom-, op zoek naar de onzichtbare werkelijkheid. ,,Als mens willen we het onmogelijke weten. Dat gaat alleen met verbeeldingskracht”, legt Birgitte Birnie van het museum uit. Zo staan de nieuwste technieken het heden ten dage toe om tot in het extreme in te zoomen, maar tevens tot in het extreme het heelal in te kijken. ,,We willen het wel, maar het heelal zullen we nooit helemaal begrijpen.”

Planeten

Kinderen leren deze meivakantie Leyendeckers’ werk kennen middels opdrachten. Wat bedoelt hij? En hoe interpreteert het kind dat? Met divers materiaal laten zij hun fantasie vervolgens de vrije loop. ,,Natuurlijk plant je zaadjes, door bijvoorbeeld het aanbod in materialen. Zo hebben we piepschuimen bollen; dan neig je toch al gauw naar planeten.” Maar de radertjes gaan draaien. Het levert fantasierijke hemellichamen op. Raketten en satellieten. Buitenaards leven. ,,Zo’n onderwerp triggert kinderen enorm. Het levert keuzestress op; de mogelijkheden zijn immers eindeloos”, legt Birnie uit. Bos kan haar geluk bij dit soort middagen niet op. ,,Het zijn fascinerende gesprekken, over zwaartekracht, de zon, de maan, de aarde.”

Tijdens schoolvakanties organiseert NEXT dikwijls aan exposities gelinkte kindermiddagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »