Hartje Breda: Girlscouting op Sint Joris

Hartje Breda: Girlscouting op Sint Joris

De 11-jarige Kylie heeft al zes zwemdiploma’s. Ze wil leren hoe je moet kanovaren en zeilen. En nóg beweert ze dat haar echte interesse niet op het water ligt, maar op het land. Ze zit sinds een jaar op scouting Sint Joris en ondervindt eigenlijk één nadeel: er zijn vooral jongens, dus voelt ze zich soms een uitzondering.

Kylie is één van de twee meisjes binnen haar leeftijdscategorie op Sint Joris, de scouting nabij de Asterdplas. Naast twintig jongens. ,,Die verhouding is niet uitzonderlijk. Landelijk is het ook zo dat er vooral jongens op scouting gaan”, weet voorzitter Renée Bisschop. En dus werd er een open dag georganiseerd, speciaal voor meisjes. Een Girlpowermiddag. Er kwamen 18 meisjes op af, afkomstig van groep 3 tot en met 8.

Op Sint Joris trekt men gemengd met elkaar op, wat volgens Bisschop uitstekend werkt. De scouts ondernemen activiteiten in de wijk, leggen via radio’s contact met scouts over de hele wereld en werken vooral met één belangrijk motto: laat je zoveel mogelijk uitdagen. ,,Toegegeven: meiden die al op jonge leeftijd met make-up bezig zijn, zullen scouting niet leuk vinden. Scouting is wat dat betreft niet erg meisjemeisje, maar er zijn genoeg meisjes die dit soort avonturen leuk vinden. Genoeg meisjes die niet bang zijn om vies te worden”, weet Bisschop.

Kylie heeft zojuist gekanood en hield daar een nat pak aan over. Ze rilt nog een beetje na. ,,Ik zou willen leren hoe je in de jungle een vuurtje moet stoken. Hout sprokkelen en daarmee aan de slag gaan. Ik ben alleen nogal bang dat mijn handen verbranden”, merkt ze op. Aan het einde van de dag zullen de dames nog een fikkie stoken en daar broodjes boven bakken.

,,Het is niet zo dat we een ledentekort hebben, integendeel”, wijst Bisschop op het ledenbestand van ruim honderd. ,,Maar wat meer meisjes zou goed zijn. Scouting is avontuurlijk, speels én educatief. Het samenwerken en het sociale aspect zou voor heel wat meisjes heel waardevol kunnen zijn.”

Tijdens deze open dag zijn de 18 meisjes in drie groepen verdeeld. Ze voeren binnen, buiten en op de Asterdplas opdrachten uit. ,,Het zou geweldig zijn als we drie of vier meisjes na deze middag mogen verwelkomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »