Grote vogelbeurs

Grote vogelbeurs

Enkele tientallen vogeltjes kwetteren en zingen vanuit hun kleine hokjes. Kanaries, parkieten, tropische vogeltjes die allen verschillen in grootte, in kleur. De ene is felgeel, de ander heeft een rode veer. Elke derde zondag van de maand showen de Bredase Vogel Vrienden (BVV) hun vogels tijdens een beurs in De Toss, aan de Valkenierslaan. Eigenlijk laten ze het gevogelte wekelijks zien: in Rucphen (eerste zondag), Tilburg (tweede), Riel (vierde) en de eventuele vijfde zondag zijn ze te zien in Prinsenbeek.

Voorzitter van de BVV is Jan Roks, al sinds 1968 in het bestuur. Z’n vader had postduiven, dus Roks heeft al op jonge leeftijd een voorliefde voor de fladderaars. Hijzelf heeft twintig kanaries thuis, waar hij gemiddeld zo’n uur per dag mee in de weer is. ,,Tenzij het hok verschoond moet worden. Dan wel een stukje langer.” Daarnaast een wekelijkse beurs en vergaderingen. ,,En elk jaar organiseren we een tentoonstelling, dit jaar op 10, 11 en 12 november. Een wedstrijd, waar de Nederlandse bond de mooiste vogel kiest.” Roks werd zelf ooit vierde ter wereld; de jury kijkt naar de grootte van het dier, de kleur en haar conditie. Die kleur: die is te sturen. ,,Door rode of gele kleurstoffen aan het voedsel toe te voegen, worden de dieren daadwerkelijk sterker rood of geel. Maar geen zorgen, dat is niet slecht voor het dier.”

Roks geeft z’n twintig kanaries geen namen, maar nummers en een kleurduiding. ,,Zo heb ik een bruin-opaal-mozaïek-kanarie.”

De BVV is de oudste vereniging in Breda en telt 52 leden. Hoewel er tijdens zo’n beurs wel kinderen langskomen, sluit er zich geen jeugd bij de vereniging aan. ,,In Zeeland en in het oosten van het land hebben ze juist heel veel jeugd. Maar sowieso is elke vereniging anders. Zo hebben wij vooral kleurkanaries, in Noord Holland gaan ze juist voor de zangkanaries.” Zijn vogelliefhebbers met zangkanaries dan wel welkom bij de BVV? ,,Nou. Tijdens onze tentoonstelling komen officials van de bond hierheen om te keuren. Zo’n official komt hier alleen voor de kleurkanaries en beoordeelt geen zangkanaries. Ze zijn welkom, maar ze mogen niet meedoen aan de wedstrijden.”

De vogels zijn tijdens een beurs te koop en kosten tussen de €7,50 en €10,-. ,,Het is echt geen dure hobby. Ik ben er hooguit enkele tientjes per maand aan kwijt. Voor een papagaai betaal je gauw €1000,-, maar zo’n parkietje kost haast niks. En ze vervelen geen moment, ik ben al heel m’n leven met parkietjes bezig en heb echt enorme liefde voor de beestjes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »