Eej Kul: écht Bredaas bier
Het is 1540 als de Gentse Pater Gustaaf op de vlucht gaat voor de Spanjaarden. Hij belandt in een klooster in de Baronie van Breda. Een van de kostbaarheden die hij bij zich heeft is een houtsplinter, afkomstig van de roervork van de Heilige Arnoldus. Een heilig object, die -zo wil de legende- er voor zorgt dat Pater Gustaaf het water uit de Mark in één nacht kan veranderen in bier.
Brouwerij Paoter Gustaaf lanceert zondag in café Publieke Werken het witbier Eej Kul; later volgen nog twee speciaalbiertjes van de brouwer.
Geestelijk vader van de onderneming is Demian Tacq. Grafisch ontwerper Joost van Dorst gaf het biertje ‘een gezicht’ met als uitgangspunt: Breda, haar tradities, dialect en cultuur. ,,Met een knipoog en cartoonesk, zodat het ook weer niet te serieus oogt”, vertelt Van Dorst. De derde man is Stan van Dongen, werkzaam bij speciaalzaak Het Bierhuis en kenner van de Bredase horeca. ,,We hebben in onze zaak een rek staan met Bredase bieren. Ik heb daar eens lege flesjes van ons ingezet om eens te peilen. Bezoekers toonden grote interesse.”
Belangrijk is dus de link naar Breda. ,,Er zijn veel meer Bredase bieren, maar wij wilden in al onze uitingen Breda uitdragen. Al onze teksten zijn ook in het Bredase dialect.” Het biertje Eej Kul zal vanaf zondag in zo’n twaalf Bredase kroegen verkrijgbaar zijn, de drie mannen pakken het professioneel aan. ,,De Eej Kul is een speciaalbiertje voor iedereen. Het moest toegankelijk zijn. We willen niet meegaan in de hype van de zelf gebrouwen hele specifieke biertjes, maar echt iets neerzetten, op de traditionele wijze.” Dat de Eej Kul van Paoter Gustaaf zondag dan ook echt gelanceerd wordt, noemen de drie dan ook ‘een uit de hand gelopen hobby’.
,,De cafés krijgen zondag hun eerste ‘doskes’ bier. In Publieke Werken hebben we een besloten persmoment, waar diaken Rob van Uden ons bier namens de Rooms Katholieke Kerk zal inzegenen.” Vanaf dinsdag is Eej Kul ook verkrijgbaar bij Het Bierhuis.