December Tapes

“Dit was voorheen het laboratorium van De Faam. Hier werden vroeger de snoepjes ontwikkeld”, legt Bas Deenik van muziekstudio A-Broad uit. Dat gebeurt nu nog steeds, wil hij maar zeggen. Maar dan met muziek.

Dit weekend nemen tien Bredase bands een akoestisch nummer op bij A-Broad in het kader van de December Tapes. Eind april was een voorselectie met juryleden van buitenaf, want: “We wilden echt naar kwaliteit kijken, dus hebben we kenners uitgenodigd die niet in Breda wonen”, legt initiatiefnemer Tom Prevoo uit.

De eerste editie van de December Tapes was vorig jaar. In december kwam de cd uit en was er een bijhorende bandjesavond in de Mezz. “We kenden alle tien de bands toen al vooraf en hadden een mooie droom. Die is supergoed uitgekomen, het was een succes. We willen dat succes niet kopiëren, maar dat concept door ontwikkelen.”

Dit jaar is strenger gekeken naar de samenstelling. “Vorig jaar was het voornamelijk poprock, voor de afwisseling wilden we meer genres. Er speelt een jazzband mee, maar ook een hiphop/metal-band. Doordat het akoestisch is, zit er een soort December Tapes-sausje overheen. Het is dit jaar bovendien allemaal net wat professioneler: een goede muziekstudio, een echte producer (Bram Schouw van Studio Solo) die de bands met goede onderbouwingen na laat denken om anders naar hun eigen muziek te luisteren. Dat is voor bands dus echt een win-win, wat hen alleen maar verder helpt”, vervolgt Trevoo.

De bands kregen een opdracht: werken met een thema. “We willen nog niet openbaar zeggen welk thema dat was, maar dit moet ook terugkomen in de Mezz straks. Het moet een soort eenheid uitstralen. We vinden het vooral belangrijk dat de bands zich vereenzelvigen met de December Tapes. Zij maken het, maar zijn ook onderdeel van een groter plaatje. Alleen samen kan dit een succes worden, alleen samen maken we de Bredase popscene sterker.” Achter de schermen worden dan ook meer samenwerkingen gesloten. “We hebben deze zomer al bands bij de Biergarten van De Bruine Pij laten spelen.” Bovendien zijn de eerste contacten met popfestival Breda Barst gelegd. “Zij kwamen naar ons toe, wat we echt wel een eer vinden. We fantaseren stiekem al over een eigen podiumpje.”

De December Tapes vinden dit jaar plaats op 11 december in de Mezz. De cd is dan ook te koop á €10,-. Alle opbrengsten komen tegen goede van het Jeugdcultuurfonds. “Zodat kinderen toch met dans, theater of muziek bezig kunnen zijn. Zou wat zijn als er over een jaar of 10 een bandje op de December Tapes zou staan dankzij… December Tapes. Dat zou een mooie cirkel zijn!”

Foto: Jeroen Stoot van There There op de akoestische gitaar in de studio van A-Broad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »