De verhuizing van Van Kemenade & Hollaers

Helpen verhuizen: het is normaliter toch niet je favoriete zondagmiddagbezigheid. Toch kwamen zo’n veertig vrijwilligers deze zondag samen om boekhandel Van Kemenade & Hollaers van Ginnekenweg 269 / 271 te verhuizen naar 800 meter verder. Naar nummer 52/54, waar voorheen bouwmarkt Hubo zat. In de nieuwe zaak zal zich later ook een lunch- of een koffiezaak vestigen, naar een concrete invulling wordt nog gezocht. “En we willen veel vaker dan nu schrijvers en muzikanten op laten treden in onze winkel”, voegt eigenaar Hein van Kemenade eraan toe. Dit alles om de boekenbelevenis te versterken.

Een kniesoor die erop let, maar ze verlaat daarmee de grenzen van het Ginneken; officieel is dit de Zandberg. Maar hier is de Ginnekenweg wel beduidend drukker; de Albert Heyn is er in de buurt en het is een handige doorvoer richting het centrum. Het huidige statige pand wordt dus verlaten voor een onderkomen aan een winkelstraat. “Maar het is de eigenaars toevertrouwd om het toch weer de statuur van weleer te geven”, glimlacht Toon van Miert -auteur van ‘De Omweg naar Hoogstraten’, over het gebied tussen Breda en Antwerpen – die de gehele dag meehelpt.  In de middag helpen nog zo’n twaalf schrijvers mee, om hun eigen werk naar het nieuwe pand te verhuizen. Er komt toch ook een soort symboliek kijken bij de verhuizing van zo’n boekhandel, nietwaar?

Rond 11 uur ’s morgens is er geen enkel boek meer te vinden in het oude pand. In de nieuwe vestiging wordt dan al hard gewerkt aan de stellages, aan de elektra, aan de inrichting, aan alles. En al vroeg in de middag worden bovendien de kinderboeken al uitgestald. “Hierom wilde ik zo graag meewerken”, vertelt een vrijwilligster. “Ik heb heel mijn leven in een bibliotheek gewerkt. Ik vind het heerlijk om die oude passie weer tot leven te wekken. Op leeftijd, op alfabet, op onderwerp en daarmee puzzelen: ik haal mijn hart hier weer op!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »