De kerk met zowel katholieke als protestante vieringen

Vlakbij winkelcentrum Heksenwiel ligt de protestantse Sint Lucaskerk. Zoals gebruikelijk bij een protestantse kerk, is Sint Lucas geen kerk vol pracht en praal. Nee, het is een vrij eenvoudig ogend gebouw, waarbij alleen het opvallend aanwezige kruis en de pontificale naam op de gevel aanduidt dat het hier een kerk betreft. Toch?

“Ik vind het hier prachtig”, werpt de 63-jarige Peter van Gurp tegen. “De vele verschillende opvallende kleuren, de architectuur, het dak waar het licht bij zonnig weer zo fantastisch naar binnen schijnt.” Heel anders dan de katholieke Bethlehemkerk aan de Gageldonk, die drie jaar geleden haar deuren sloot. “Een donker en somber gebouw, daar werd je niet vrolijk van. Hier is het intiem en gezellig.”

Van Gurp zelf is een ‘vrije katholiek’. Zijn moeder was protestants, zijn vader katholiek. Ze trouwden in de jaren ’40 en er werd overlegd met de protestantse dominee en de katholieke priester over de opvoeding van hun kinderen. Uiteindelijk werd gekozen voor een katholieke opvoeding, maar Van Gurp kreeg toch veel mee van beide stromingen. Moeder Van Gurp werd ‘formeel katholiek’ en bezocht dan ook gewoon de katholieke missen. “Het grote verschil zit ‘m in de verering van het aardse. Theologisch gezien zijn er ook wat kleine verschillen, maar zo diep gingen we niet. We waren eens bij een uitbundige relikwieverering in Luxemburg, daar moest mijn moeder echt niks van hebben.”

Dat de Sint Lucaskerk zowel katholieke missen als protestantse vieringen organiseert, is uniek in het bisdom Breda. Door de sluiting van de Bethlehemkerk, werd de Sint Lucaskerk de enige kerk van de wijk. “De Haagse Beemden is een betrekkelijk nieuwe wijk. Ofwel: onze ouders komen hier niet vandaan. Deze kerk heeft dus geen eeuwenlange traditie. Het was dus geen onmogelijkheid om zowel de katholieken als de protestantsen onder één dak te brengen.” Toch mengen de twee stromingen niet zozeer. “Nee, het zijn twee aparte diensten en de mensen blijven toch bij hun eigen groepje zitten. Maar toch: in deze ruimte wordt samen op de zondagmorgen een kopje koffie genuttigd. Dat het niet compleet mengt is natuurlijk hartstikke logisch en alles gaat uiteraard wel in volle harmonie.” Van Gurp kijkt uit naar het Wijkfestival Haagse Beemden, dat vanmiddag plaatsvindt. De Sint Lucaskerk is daar actief bij betrokken, als ‘rustpunt tussen alle fysieke en commerciële activiteiten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »