Bewust van brand met Brandweerman Sam

Tot aan Koningsdag vind je aan de Nieuwe Ginnekenstraat 18 -direct naast Al Dente- een pop up store van Brandveilig Leven Breda. Met vandaag hoog bezoek: Brandweerman Sam! En, rond het middaguur, zelfs een ware brandweerwagen!

Al dit vertier heeft uiteraard een serieuze ondertoon. Bewustwording hoe je zelf het beste met brandveiligheid om kan gaan, daar draait het om in deze pop up store. In het pand is een heuse studentenkamer nagebootst. Diverse verlengsnoeren voorzien de tv, laptop, lampen en andere apparatuur van elektra. Bovendien staan er wat kaarsen en in de vensterbank is een asbak geplaatst. ,,Er schuilen hier diverse onopvallende gevaren”, legt vrijwillig ambassadrice Angelique Damen uit. Zij gaat met mensen in gesprek over brandveiligheid. Want ga maar na: wat in deze studentenkamer wordt getoond, gebeurt in vele huishoudens. Goed, de kans is best aanwezig dat het in een studentenkamer net wat stoffiger is dan in andere huizen en bovendien is de elektra vaak tweedehands en aan vervanging toe  ,,Zo’n laptop wordt ’s nachts opgeladen en wordt continu van stroom voorzien. Maar als zo’n oplader ietwat versleten is en die computer ligt op een stoffen kleedje? Het zijn haast onzichtbare gevaren, maar ze zijn enorm. Wij willen eenieder bewust maken hoe je een woningbrand kunt voorkomen.” In Nederland ontstaan er toch nog zo’n 6000 woningbranden per jaar.

Het leuke, merkt Damen, is dat kinderen in deze studentenkamer hun ouders gewag maken van de oneffenheden in het eigen huishouden. ,,Zij wijzen hun ouders erop dat dit thuis ook gebeurt. Dat elektra wat onhandig weggewerkt is, of dat er thuis niet eens een brandmelder is. Dat het thuis, vlak bij elektra, vaak stoffig is. En tja, stof is nu eenmaal brandbaar.” Ouders zien er ogenschijnlijk  geen enorme urgentie in, kinderen bemerken dit gevaar wel. ,,Net als brandalarmen. Zorg er gewoon voor dat je er een hebt, het is nou niet bepaald een overbodige luxe.” Want ja: als je slaapt schakelen je reukorganen zich uit. Bemerk die brand in je keuken dan maar eens op tijd!

De pop up store is dus nog tot Koningsdag open., dagelijks van 10 tot 18. Zonder Brandweerman Sam, maar met voldoende vertier voor kinderen en met voldoende handvaten tot bewustwording van brandveiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »