Een begrip is niet meer

Een begrip is niet meer

Na liefst 50 jaar stopt Elgam ermee. Vandaag was, definitief, de laatste dag voor de elektronicazaak aan de Wilhelminastraat. ,,Eerst was ik wat teleurgesteld dat m’n zoon het niet over wilde nemen. Maar al snel wist ik: natuurlijk heeft hij gelijk”, zegt eigenaar Theo van Gammeren.

Het is half 4 ’s middags en het is druk in Elgam. ,,Er zijn al vele trouwe klanten langs geweest met bloemen, flessen wijn, bonbons.” Maar Van Gammeren is er eigenlijk ook wel een beetje klaar mee. ,,Hier kon je naast de echte elektronica ook kleine oplossingen kopen. Dat waren eigenlijk serviceproducten, om klanten te trekken. Ze leverden weinig op, maar door middel van service kon ik wel een flinke klantenkring bouwen. Maar helaas krijg ik momenteel bijna alleen maar klanten voor die service. Die kopen dan diverse prijzige elektronicaproducten op internet en halen hier een kabeltje van vier euro. Maar ze verwachten dan wel dat ik alles installeer en daar heel veel tijd instop.”

Wat dat betreft vallen we met onze neus in de boter: een oudere dame komt de winkel in, met een afstandsbediening. ,,Ik heb ‘m gisteren laten vallen op mijn stenen vloer. Nu krijg ik het niet meer voor elkaar digitale televisie te kijken, alleen analoog. Is het stuk?” De afstandsbediening wordt getest en zou het toch echt goed moeten doen. Ze reageert teleurgesteld als blijkt dat dit de laatste dag is. ,,Als ik een probleem heb met elektronica, ga ik naar Elgam. Dan vraag ik hen om het op te lossen en dat lukt ook altijd. Het kan ook bij Electra aan de Haagdijk, maar dat is zo ver weg…”

Van Gammeren moet er wel een beetje om lachen. ,,We krijgen zo twintig mensen per dag over de vloer. Eentje is niet erg, maar wij werken hier ook om ons geld te verdienen. Met alle respect, maar die mensen kosten ons tijd, leveren echt niets op.”

Het internet heeft zaken als Elgam zinloos gemaakt. Wat nu nog in de winkel overblijft, verkoopt Van Gammeren straks op datzelfde internet. Of hij geeft het aan goede doelen, zoals aan Afrika. ,,Paar dagen geleden: iemand wilde echt iets kopen vér onder de verkoopprijs, onder het motto: anders moet je het weggooien. Kijk, voor vaste klanten doe ik dat wel, maar als men echt brutaal wordt weiger ik. Dan geef ik het liever weg, echt.”

Van Gammeren heeft een loods in Rijen gekocht en gaat, samen met z’n zoons, Zorgthuiswinkel.nl runnen. ,,Een webshop met zorgproducten. Je zou haast zeggen dat ik mijn oudere klantenkring nu ook weer ga voorzien, haha! En die wordt goedkoop, in dat opzicht doe ik hetzelfde als mijn oude concurrenten: spullen aanbieden voor prijzen die in een winkel niet realistisch zijn. En als alles loopt zoals het moet lopen ga ik de wereld verkennen. Ik ben bijna 70, het wordt tijd om ook wat vrijheid te nemen.”

Hij denkt terug aan vroeger. Aan Cohen, de elektronicazaak aan de Boschstraat. ,,Echt de beste winkel van Breda. Maar die had toen al hetzelfde probleem als waar ik tegenaan loop. Er zijn de laatste drie jaar dertien radio / tv-zaken gestopt in Breda. Vier onderdelenzaken. Vijf computershops. Dit soort winkels hebben nu eenmaal geen toekomst.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »