Hartje Breda: Roparun & Inspire Coffee

Voor de rubriek Hartje Breda toog ik woensdag 11 mei compleet blanco de straten op. Het leverde twee verschillende verhalen op.

Over de Roparun, met Joek Baaij:

Enthousiast geeft Joek Baaij alle passerende kinderen een high-five. Baaij zit bij het team ‘Daar Lopen We Voor’ van de Roparun, dat geld inzamelt ten bate van kankerpatiënten. Vandaag zijn ze neergestreken op het speelveldje aan de Veestraat. Liefst 408 kinderen van basisschool De Spoorzoeker leggen hier een parcours af, ontworpen door Open-Up Fun-Kidz. Cyril Breinburg helpt de kinderen met de warming-up. “Voorheen was het voor de kinderen een soort duurloop. Beetje saai rondjes rennen dus. We hebben er nu een soort obstaclerun van gemaakt”, wijst hij naar een aantal autobanden en naar een zeil waar kinderen onderdoor schuifelen. Baaij pept de kinderen vanaf de zijlijn op. “Toen mijn vrouw kanker kreeg, hebben we ons als team aangemeld bij Roparun. De meeste teams zijn bedrijven of vriendengroepen, ons team is een samenraapsel. Allen met een eigen verhaal. Dat is nu vijf jaar geleden. Ze overleed helaas vlak voor onze eerste Roparun, maar ik haal hier nog steeds zoveel kracht uit. Als we erover vertellen in de schoolklassen, heeft ieder kind ook wel een verhaal.” Constant achterin loopt ene Maarten. Hij rent wel mee, maar spant zich nauwelijks in. Tijdens het rennen is hij druk bezig met haken. “Vorig jaar kreeg ik een haakpakket van m’n moeder. Thuis ligt een koord dat ik gehaakt heb van twintig meter lang”, vertelt hij daar enthousiast over. Vandaag heeft ie een koordje gehaakt van zo’ n twintig centimeter. “Ik heb net als de rest toch zeven rondjes gelopen, dus heb ik niet ondergedaan voor de anderen. M’n best gedaan voor het goede doel en intussen ook m’n leukste hobby uitgeoefend!” Baaij lacht er luid om. “Het mannetje liep toch knap mee en haakte toch goed aan, haha!” De leerlingen haalden samen €6632,37 op. “Daarmee kunnen we het resterende leven van kankerpatiënten echt veraangenamen”, constateert Baaij tevreden.

Over Inspire Coffee, met Eric Huysmans:

Het is woensdagmiddag rustig in Inspire Coffee Company aan de Veemarktstraat. Met name de bovenverdieping van de koffiezaak wordt normaliter bevolkt door vele zzp’ers en studenten, die hier onder het genot van een kopje koffie of smoothie werken of studeren. Vandaag kiest men voor het lekkere weer. Het zorgt ervoor dat Eric Huysmans de perfecte plek tot z’n beschikking heeft; aan het open raam, met uitzicht op de volle terrassen. “Ik kom hier ongeveer drie middagen per week. Dit is een ideale plek om te werken, wat vrij uniek is in Breda. Wat dat betreft is die naam echt uitstekend gekozen”, vertelt de bewustzijncoach. Sinds 2000 heeft hij samen met z’n vrouw een eigen bedrijf, Sensability. Hiermee ondersteunt hij zowel particulieren als mensen in het bedrijfsleven hun persoonlijke ontwikkeling. “Voorheen zat ik in het bankwezen. Toentertijd was ik vaak vermoeid en verveeld. Ik liep voor m’n gevoel tegen een burnout aan. Zo ben ik in aanraking gekomen met een coach, die me liet inzien dat er meer is. Ik begeleid mensen met bepaalde vragen; kleine concrete vraagstukken, tot existentiële levensvragen. Ik geef bijvoorbeeld mindfulness, ademhalingsoefeningen en ga zo maar door.” Huysmans besloot onlangs hij alleen ’s morgens de daadwerkelijke coaching doet. “Dan heb ik hooguit twee cliënten, zodat ik in de middag in alle rust kan werken. Dan werk ik de website bij, of dan schrijf ik over het vak. Ik heb inmiddels drie boeken geschreven. Thuis heb ik een uitstekende en stille werkkamer, in deze omgeving ben ik toch beter geïnspireerd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »