Handboogschieten op het hoogste niveau in Ulvenhout

Handboogschieten op het hoogste niveau in Ulvenhout

ULVENHOUT – De Nederlandse en Belgische top van het handboogschieten nam zondag deel aan de Lowlands Shootout op Sportpark Jeugdland in Ulvenhout. Op initiatief van die top zelf; handboogsportvereniging Alliance d’Amitié investeert elke euro in haar materialen en dat is niet onopgemerkt gebleven.

De Lowlands Shootout kent binnen de handboogsport de a-status en vond dit jaar voor het eerst plaats in Ulvenhout, met twee disciplines. Naast de compound -met Mike Schloesser als absolute Nederlandse top- werd er ook met recurvebogen geschoten, als onderdeel van selectiewedstrijden voor het Nederlands team. ,,Het niveau van Nederland schurkt tegen de absolute wereldtop aan. Sjef van den Berg werd bijvoorbeeld vierde op de Olympische Spelen in Rio”, weet voorzitter Ad Fioole. Het evenement past binnen het beleidsplan van Alliance d’Amitié, dat hoge ambities heeft. ,,We zijn en blijven een recreatieve vereniging, maar willen graag ‘het Thialf van de handboogsport’ worden”, legt Fioole uit.

Ofwel: perfecte omstandigheden creëren om binnen alle disciplines van deze sport te kunnen excelleren. ,,Onze doelpakken zijn bijvoorbeeld gemaakt van een rubberachtig materiaal, terwijl het normaliter van stramit gemaakt is. De toppers schieten overwegend met dure pijlen, waarvan er tijdens een wedstrijd nog wel eens wat van sneuvelen. Onze borden zijn dan wel duurder in aanschaf, maar zijn een stuk vriendelijker voor de pijlen. Dat is een reden dat ze hier graag wilden komen.”

Die ambities zijn ook bij de gemeente Breda niet onopgemerkt gebleven. ,,Deze locatie en deze sport zijn onopvallende pareltjes”, vindt wethouder Paul de Beer. ,,Wij stimuleren die dromen dan ook van harte. Ze hebben hier een prachtige plek en hebben de faciliteiten. Hier mogen dan ook gerust topevenementen komen, zoals een NK of een EK.” Volgend jaar staat er paragames op het programma, ook iets dat de gemeente toejuicht. ,,Er mag wat mij betreft best wat meer ruchtbaarheid gegeven worden aan dit soort evenementen, qua organisatie kunnen ze het hier perfect aan.” Maar, erkent Fioole: ,,Het is geen echte kijksport, dus veel toeschouwers zijn hier vandaag ook niet. Dan zul je slowmotioncamera’s en dure technieken in moeten zetten. Daar moeten we nog eens goed over nadenken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »