‘Grote Markt staat vol met fietsen’

BREDA – ,,Serious Request is weg en heel de Markt staat weer vol fietsen. Moet het hier alleen netjes zijn als de camera’s aanstaan?”, richt Bram Vromans van schoenenwinkel Van Bommel zich rechtstreeks tot burgemeester Paul Depla op Facebook. Het is hem allang een doorn in het oog: overal op de Grote Markt worden fietsen geparkeerd op plekken waar dat officieel niet mag.

Volgens de officiële richtlijnen van de gemeente dienen fietsen in één van de zes fietsenstallingen te staan, of bij de vele nietjes die verspreid zijn over de binnenstad. Foutief geparkeerde fietsen worden naar het fietsendepot in De Faam gebracht. Winkeliers in de binnenstad merken dat dit nauwelijks gehandhaafd wordt. ,,Het is pas echt vervelend als die fietsen tegen je pui staan. Ik heb liever dat mensen naar de juwelen in mijn etalage kijken, dan naar die fietsen”, reageert ook Richard van Gurp van Van Gurp Juweliers. Hij vindt het vooral lelijk staan. ,,Zo’n prachtige Grote Markt,  dat moet je koesteren en dus moet het gevrijwaard blijven van fietsen.” Tijdens het afgelopen Serious Request was er overal handhaving aanwezig, nu laten ze het liggen.

Vromans: ,,De handhaving is er alleen ’s morgens, tot een uurtje of 2. Ze waarschuwen de fietsers middels een labeltje om het stuur dat de fiets binnen een uur weg moet zijn. Niet dat deze na die tijd verwijderd wordt.” Vromans zegt de moed inmiddels opgegeven te hebben. ,,Je kunt handhaving bellen, maar zij zijn alleen ’s morgens doordeweeks bereikbaar. En dat terwijl de fietsen juist later in de middag en vooral in het weekend geparkeerd worden.”

Op het station en de Willemstraat wordt wél strak gehandhaafd. ,,Gevaarlijk geparkeerde fietsen verwijderen we direct, fietsen die niet direct hinderlijk zijn geven we eerst een waarschuwing”, geeft gemeentewoordvoerder Pieter Thielen aan.

Aan de Halstraat, rond café De Bommel, staan ook regelmatig veel fietsen. ,,Vooral in de zomer”, vertelt Monique Claassen van bakkerij Dikke Mik. ,,Natuurlijk hebben we er ook wel eens last van, maar het zijn toch ook onze potentiële klanten. Het is dus een beetje dubbel. Het ziet er onaantrekkelijk uit, maar ik kan er ook weer geen probleem van maken.”  Paulus Karel van Riel haalt net het slot van z’n brommer af. ,,Mag je hier officieel niet parkeren? Waar staat dat? Ik zie hier heel veel fietsen staan en nergens een verbodsbord. Dat je niet tegen die pui mag parkeren snap ik, maar op deze plek is het toch prima? De schoenenwinkel en de juwelier zijn nog prima te bereiken én te bezichtigen, dit is nog een hele nette afstand toch? Ik zie werkelijk geen probleem als ik mijn brommer hier even parkeer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »