Gras zorgt voor licht in stadstuin De Schelp

OOSTERHOUT – ,,Laten we even helemaal niets zeggen, maar luistert u eens wat u hoort”, fluistert burgemeester Mark Buijs zachtjes in de microfoon. Slechts het gekwetter van vogels is hoorbaar in hartje Oosterhout. De stadsgeluiden zijn ver weg. Stadstuin De Schelp opende zondag voor het 24e zomerseizoen haar deuren met een optreden van de band Overzee en de opening van de beeldenexpositie van kunstenaar Nick Vermeulen (59).

Een zonovergoten grasveldje vlak voor het podium: dát is nieuw. Twee jaar geleden delfde de statige beuk in de stadstuin het onderspit in diens strijd tegen de weergoden. De boom diende al die tijd als paraplu in tijden van regen, of als schaduw tijdens warme dagen. Vorig jaar lagen er houtsnippers bovenop de verdorde ondergrond, nu is er een vers grasveld geplaatst. ,,Er staan nu expres ook wat minder stoelen op het veld, om dat gras nog meer tot uiting te laten komen”, glimlacht De Schelp-voorzitter Annemieke de Jong. Twee jonge meisjes spelen samen op het gras; een tafereeltje dat voorheen nauwelijks voorkwam. ,,Zo’n grasveldje krijgt gelijk meerdere functies, leuk om te zien”, glundert De Jong. De beukenhaag rondom het veldje lijkt nog wat meer tijd nodig te hebben om tot echt leven te komen, maar de kleinere beuk komt nu juist nog meer tot wasdom. Ook de gewassen rondom het schelppodium komen meer tot leven nu de enorme beuk verdwenen is; de tuin heeft een heel nieuwe uitstraling gekregen.

,,Het is zo heel mooi opgelost”, vindt bezoeker van het eerste uur Theo Michielsen. ,,Er is van alles gebeurd en geprobeerd hier, tot overwegingen aan kunstgras aan toe. Die beuk komt nu eenmaal niet meer terug, we moeten door.”

Michielsen vindt vooral de intrede van licht een welkome extra. ,,Je moest bij wijze van spreken een zaklamp aan doen om je bier terug te vinden. De sfeer is opener, nu zie je dat er achterin ook bomen staan; de tuin is overzichtelijker geworden.”

Hij deed hier elf jaar de programmering. ,,Ik heb het programma van dit jaar bekeken. Er zit veel variatie in, dat is leuk. Ik heb het idee dat er rekening wordt gehouden met wat jonger publiek en dat is alleen maar toe te juichen. En het is leuk dat er ditmaal slechts één kunstenaar die de expositie verzorgt, in plaats van een hele groep. Interessant om een inkijkje te krijgen in een persoon.”

Stadstuin De Schelp is tot halverwege september ieder weekend geopend. Zondag 26 mei staat het Symfonisch RuimteOrkest geprogrammeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »