Gras NAC wordt tijdens droogte goed vertroeteld

Gras NAC wordt tijdens droogte goed vertroeteld

BREDA – Terwijl door de aanhoudende droogte perkjes en grasvelden verdorren, ligt het veld in het Rat Verlegh Stadion er gezond bij. Het is de verdienste van Erwin Braspenning van Hubra Fieldmanagement, die de grasmat dagelijks met alle egards behandelt.

Aan het eind van het vorige seizoen werd al het gras eruit gehaald, om op 8 juni opnieuw bezaaid te worden. Met ongeveer 350 kilo zaad. ,,We wilden het gras snel dicht hebben, normaal gebruik je wat minder”, legt hij uit.

Het gras steekt al gauw de kop op, maar helemaal synchroon loopt dat niet. ,,Dat wisten we van tevoren. Het veld was niet egaal en moest met zand worden gelijkgetrokken. Met deze droogte heeft dat dan wat meer tijd nodig.” Die ongelijkheid zijn nog naweeën van de playoffwedstrijd Willem II – NAC in 2016, die NAC-supporters op grote schermen in het stadion konden bekijken.

Braspenning besproeit het veld ’s morgens en in de namiddag. ,,Er ligt een goed afwatersysteem voor hevige regenval. De keerzijde is dat al het vocht snel wegtrekt.”

Braspenning maait het veld inmiddels dagelijks, het is volgroeid. Het is nu zaak dat het gras wortels krijgt. Vertakkingen. Body. Dat krijgt het gras door de aanhoudende droogte nog niet voldoende. ,,Het gras groeit snel omdat we meer mesten en moeten sproeien. Het nadeel is dat de wortels misschien niet lang en sterk genoeg zijn in de winter.”

Braspenning wacht op wisselvalliger weer, zodat hij die wortels kan laten aansterken. Verwachting: begin september. ,,Dan laten we het veld drogen, zodat de wortels zich in de diepte vertakken. Dan wordt het sterker.” Tussen de wedstrijden door dus, maar dat vormt geen belemmering. Een dagje zou voldoende moeten zijn.

Het is, kortom, een zomer van bijsturen, bijschaven. Met ingecalculeerde opstartproblemen, zoals een bladvlekziekte. ,,Dat is een combinatie van hitte met water, eenvoudig te behandelen.” De natuur doet in dit geval lang niet al het werk zelf. Braspenning helpt meer dan een handje, opdat het veld in het Rat Verlegh Stadion er op 4 augustus, tijdens de Open Dag, alvast optimaal bijligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »