Gezelligheidsbox toont karakter Breda

BREDA – Honderd Gezelligheidsboxen, allen gevuld met vijf of zes items, door vijf kunstenaars en tien ondernemers uit de stad. Allen variërend van inhoud, maar allen laten onmiskenbaar het karakter van Breda zien. Want dat karakter, redeneren de initiatiefnemers van Stichting KOP, kenmerkt zich door gezelligheid. Vrijdagavond werd de Gezelligheidsbox gelanceerd in café ’t Hijgend Hert.

In 2015 werd de eerste Gezelligheidsbox al op de markt gebracht, dit jaar blaast Stichting KOP het nieuw leven in. Vijf kunstenaars -nog studerend of al reeds bezig in het werkveld- werd gevraagd om hun visie op deze Bredase gezelligheid te etaleren. En tien bedrijven, zoals Dokter Worst,Pier15 en brouwerij Frontaal, deden eveneens een duit in het zakje. ,,Het originele idee is een stimulans om kunstenaars geld te laten verdienen. De opbrengsten van de box gaan dan ook naar hen. Dat is ook de reden voor ondernemers om mee te doen. Ze worden niet alleen gezien in de box, maar zo spekken ze ook de kunstenaars”, legt Marlie Kennis van Stichting KOP uit.

Grote verschillen ten opzichte met de uitgave van 2015? Het Valkenberg Park is nog altijd de grote favoriet als het gaat om Bredase gezelligheid, het Mastbos wordt nu minder genoemd. Het florerende Haveneiland is de nieuwe favoriet. In totaal zijn er 25 items aangeleverd door de kunstenaars en ondernemers. Hooguit twee of drie boxen hebben een gelijke inhoud. ,,Dus de ene box is wat softer, de ander wat harder. Het varieert, zoals ook de kunstenaars een grote variatie kennen”, aldus Kennis.

Kunstenaars die meehielpen aan de Gezelligheidsbox waren dit jaar Kim & Koen, Sam Kaufmann, Laurens van Gurp, Marieke Rijvers en Proces Verbaal. Kunstenaarsduo Kim & Koen hergebruiken hout; zij zorgden voor houten stellages in De Teruggave, waar de kunstobjecten van 9 tot 21 december te bewonderen zijn voor het grote publiek. De box is nog altijd verkrijgbaar,via de website van Stichting KOP of fysiek, bij de Bredase VVV. 

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1799

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »