‘Gevoel geeft vaak de doorslag’

BREDA – Een kleine drieduizend achtsteklassers uit Breda en aanliggende dorpen staan aan de vooravond van een belangrijke keuze: een nieuwe school. Een eerste oriëntatie vindt plaats tijdens de Centrale Voorlichting, in het Florijn College. Alle zeventien scholen, op alle niveaus, presenteren zich hier, opdat kinderen en ouders in één keer kennis kunnen maken. Ter inspiratie.

Voortgezet Onderwijs Breda is het overkoepelend orgaan, dat deze inloop voor de dertiende keer organiseert. De spelregels: geen actieve werving; we doen dit samen. ,,Alle scholen van Breda laten zich hier zien, waarbij vooral hun profiel centraal staat. Vervolgens geeft een goed gevoel voor kinderen vaak de doorslag”, legt Kees van Steen van VO Breda uit.

Alle achtsteklassers en hun ouders hebben een uitnodiging gekregen voor deze inloop. Zevendeklassers die zich al oriënteren, zijn vooralsnog niet uitgenodigd. ,,Maar een kwart van hen is er al wel mee bezig. We zijn aan het kijken of we daar in de toekomst ook wat mee kunnen doen.”

De 11-jarige Charlotte de Groot uit Teteringen had op voorhand al een school in gedachte: De Nassau. ,,Omdat ze daar heel erg met sport bezig zijn”, legt ze uit. Tijdens de Centrale Voorlichting viel haar oog echter ook op het Graaf Engelbrecht. ,,Ik zag het woordje ‘sport’ in hun stand en wilde daarom ook meer van hen weten. Ook Markenhage staat op mijn lijstje.” Ze zal de open dagen van deze scholen gaan bezoeken, waarbij ze vooral let op sfeer. ,,En hoe ze omgaan met dyslexie, dat is ook belangrijk.”

De zusjes Wieke (10) en Maartje (11) Lendfers uit Breda gaan totaal verschillende richtingen op. Wieke gaat voor de creativiteit van het Michaël College. ,,Want ik teken en knutsel veel en ben graag buiten. Op die school doen ze daar heel veel mee en zit je niet alleen in de schoolbanken”, duidt ze. Maartje overweegt het Newman en het Stedelijk. ,,Afgelopen jaar hebben we veel in projecten gewerkt. Met extra vakken. Die verbreding trekt me aan en zoek ik, zoals Spaans en meer Wiskunde.”

Volgens Charlotte speelt het niet mee naar welke scholen haar huidige klasgenoten gaan. ,,Ik zal daar vast wel nieuwe vrienden vinden, ik wil vooral doen wat ik leuk vind.” Ook afstand vindt ze niet zo relevant. ,,Dan fiets ik tien of twintig minuten extra, als het op school maar fijn is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »