Geveltuintjes geven Geertruidenberg groene kleur

GEERTRUIDENBERG – Het idee ontstond vorig jaar en bij rondvraag op social media toonde de buurt zich enthousiast. Een vergroening van de straat met kleine geveltuintjes: is dat haalbaar? ,,En dan vooral met gezond groen. Biologisch dus, geen planten van tuincentra die vol gif zitten”, legt Corien Sol uit. De gemeente omarmde het idee; om en nabij De Koepoort zijn nu bij veertig adressen geveltuintjes geplaatst. Simpelweg vanuit de liggende stoep, direct tegen het huis. ,,Bij succes -en dat lijkt dit toch echt te zijn- willen we dit op meer plekken in Geertruidenberg doen”, klinkt wethouder Kevin van Oort enthousiast.

Er werd door de buurtvereniging rondgekeken bij biologische kwekerijen en al gauw was er een offerte. Twee zakken aarde, tien vaste plantjes. Deels betaald vanuit NL Doet of via de gemeente, deels door de bewoners zelf. ,,Die plantjes zijn een aanzet, uiteindelijk mag iedereen doen met het tuintje wat ze willen. Maar we proberen wel te stimuleren dat het met biologische producten gaat, want we willen ook de biodiversiteit stimuleren”, zegt Sol. Er werden folders uitgedeeld onder de 386 woningen. ,,Veel mensen hebben al een voortuin en bij sommigen was de stoep te smal, daar was een geveltuintje daarom niet mogelijk. Veertig huishoudens is echt boven verwachting.”

Een aannemer van de gemeente maakte de tuintjes. De stoep dient altijd een breedte te hebben van 1,20, wat feitelijk neerkomt op een diepte van maximaal zo’n 45 centimeter. De breedte mocht iedereen zelf weten. ,,Sommigen willen ruimte overhouden om hun ramen te zemen, het zijn meestal kleine gebiedjes.”

Uitbereiding naar andere wijken zou de gemeente zonder aarzeling stimuleren, maar de financiering komt wel uit de wijkbudgetten. De tuintjes zijn immers van de bewoners en geen gemeentegrond. Zij onderhouden deze ook zelf. ,,Het levert hopelijk insecten op, er komt nestgelegenheid en de straat wordt er zeker mooier op”, vindt Sol. Marga Heijne woont in de Prinsenstraat, maar gaat hier in september weg. De nieuwe bewoners waren enthousiast over het nieuwe voortuintje. ,,Ik heb geen groene vingers, maar het is zo’n klein stukje grond. Dat heeft ook weer niet gek veel onderhoud nodig. Het voegt echt wat toe aan de straat, die ziet er zo weer een stuk vrolijker uit.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven