Gesteggel om verkeer in Zundert

ZUNDERT – Auto’s zoeven over het lange rechte stuk van de Burgemeester Manderslaan. De realtime snelheidsborden die aan beide kanten staan, geven haast consequent in het rood hogere snelheden dan 30 aan. De bloembakken die de snelheid moeten minderen doen zo maar kortstondig dienst; vlak na het passeren ervan gaat de snelheid weer rap omhoog. Op de iets verderop gelegen Meirseweg botsten al wagens tegen de bloembakken. Deze zijn inmiddels verwijderd. Maar hoe voorkom je anders dat auto’s hier zo hard rijden? Drempels zijn geen optie, want het Corso moet erdoor.

Kees Havermans luidde al vaker de noodklok in deze krant. ,,Er kwamen hier zo’n driehonderd auto’s per dag langs, dat zijn er een stuk meer geworden. En inderdaad: veelal te hard.” Bij de seniorenwoningen raast het verkeer hard door, ziet ook een bewoner die in de tuin aan het werken is. ,,Hoe je het oplost weet ik niet. De bloembakken staan dusdanig, dat je er als fietser moeizaam langs komt. Dus fiets ik vaak middendoor.” Wat ook tot gevaarlijke situaties leidt.

Een passerend echtpaar pleit voor drempels die eenvoudig weg te halen zijn. ,,Of flitsers. Bekeuren. Ik weet echt niet hoe je dit anders oplost, ze rijden hier echt hard.”

De toename aan het verkeer is te wijten aan de langdurige sluiting van de Molenstraat en zou van tijdelijke aard moeten zijn. Ook de Veldstraat, Berkenring en Prinsenstraat hebben last van extra verkeersdruk. Havermans noemt dit vooral ‘boodschappenverkeer’. ,,Er is een enorme toename in Belgen, de boodschappen zijn hier kennelijk goedkoper”, vermoedt hij.

Volgens buurtbewoner Evert Jacobs van de Veldstraat denken de meeste passanten dat dit een 50-weg is. Automobilisten roetsjen zelfs soms met ruim 70 door deze weg. ,,Alleen aan het begin en aan het einde staat dat dit een 30-zone is, tussendoor nergens. De politie handhaaft niet, wijzen naar de gemeente. De gemeente wijst terug en willen dat de politie handhaaft.”

Wethouder Patrick Kok is zich van bewust van de toename. ,,Het is niet zo heftig als beweerd, maar een toename is niet te ontkennen. We werken volop in de Molenstraat, zo’n ingreep heeft logischerwijs veel invloed op andere wegen. Na de zomer treedt het nieuwe gemeentelijk vervoersplan in werking, waarin ook deze straten worden meegenomen.” Of er nieuwe bloembakken op korte termijn komen op de Meirseweg is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »