‘Genoeg om misselijk het nieuwe jaar in te gaan’

BREDA – De 8-jarige Beer Jongmans ut Breda wordt met de minuut enthousiaster. Deze ‘Oliebollen Experience’ in Golden Tulip Keyser in het kader van Betoverend Breda bevalt ‘m prima. Lustig combineert hij erop los met de voorhanden zijnde ingrediënten. Want, zo zegt kok Paul van Heesch: ,,De sky is the limit als het om oliebollen gaat. Alles kan.”

En dus spelen de achttien deelnemers, nadat ze het basisdeeg gemaakt hebben, naar hartenlust. Appeltjes, bananen, peren. Rozijnen, gember, noten, kokos. Kaneel, kerrie, cacao, karamel. Chili, suiker, chocolade. Zelfs gebakken aardappeltjes en spekjes komen tevoorschijn. ,,Genoeg om misselijk het nieuwe jaar in te gaan”, grijnst Van Heesch vooraf.

Beer is samen gekomen met moeder Sabrine. Vooraf werd gesteld dat eenieder zo’n twintig oliebollen mee naar huis zou kunnen nemen, maar dat lijken er toch al gauw meer te worden. Genoeg in ieder geva; voor de Jongmansen. ,,Misschien kunnen we onze buren dan ook wat geven”, denkt Beer hardop na. Hun creaties? Cranberry met rozijnen en pruimen in een bakje. Appel en karamel in een ander. En cacao, banaan en sinaasappel. Die laatste naar voorbeeld van Van Heesch, die voor de gelegenheid tientallen oliebolletjes had klaargezet. Van exotisch tot mierzoet en hartig.

De Hoevense Lieke Rubbens vindt ook al gauw de geest. ,,Vanmorgen leek het me nog wat suf, maar dat blijkt het dus echt niet te zijn. Het is superleuk!” Ze heeft echter wat twijfels bij haar rode peper met vijgen-combinatie. ,,Ik ga steeds extremer denken merk ik. Dit erbij, dat erbij.” Tommie van der Heijden uit Breda haalt zijn inspiratie uit wat de anderen maken. ,,Je steelt elkaars ideeën en dat is goed. Grappig hoe iedereen meedenkt met elkaar.” Hij is met name benieuwd naar zijn chili met kokos en suiker. Beer loopt wat rond van deelnemer naar deelnemer. Hij geeft gemeende suggesties. Stroopwafel; wellicht past daar wel sinaasappel bij?

In de keuken, waar de oliebollen in de frituur gaan, wordt het ietwat chaotisch. Leermomentje, noemt Van Heesch het. ,,Vier pannen voor achttien man is niet te doen. Iedereen vindt het gezellig, maar efficiënt is het niet. Dat moeten we volgend jaar toch anders doen”, maakt hij alvast een notitie in het hoofd. Beer zit daar helemaal niet mee. ,,Hoe langer we moeten wachten, hoe meer het beslag rijst. Ik zie alleen maar voordelen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »